Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotopy ČR (EKO / BICR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / BICR - Biotopy ČR, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy: vegetace, květena, ekotop, biotop, stanoviště vs. habitat vs. biotop dle Natura 2000, stanoviště, biocenóza, etc. Přehled vegetačních fyziotypů ČR. Vodní a bažinná společenstva, společenstva pramenišť a rašelinišť, společenstva skal, sutí, písčin a primitivních půd, subalpinské a alpinské nivy, hygrofilní až mezofilní louky a pastviny, slaniska, acidofilní travinná a keříčková společenstva, xerotermní až semixerotermní trávníky a lemy, hygrofilní křoviny a lesy, mezofilní až xerofilní křoviny, habrové a lipové doubravy, suťové a roklinné lesy, jedliny a bučiny, xerotermní doubravy, acidofilní doubravy, bory, smrčiny a ruderální vegetace.

Získané způsobilosti

ZnalostiOpakování základních pojmů fytogeografie a fytocenologie, Natura 2000, biogeografických oblastí, EVL, atd.Popis bitopů vodních a bažinných společenstev, společenstev pramenišť a rašelinišť, společenstev skal, sutí, subalpinských a alpinských niv, hygrofilních až mezofilních luk a pastvin, slanisek, acidofilních travinných a keříčkových společenstev, lesů a ruderální vegetace.

Literatura

Sádlo J., Storch D. Biotopy České republiky. Institut dětí a mládeže MŠMT ČR Praha, 94 pp., 1999. Moravec, J., Husová, M., Chytrý, M., Neuhäselová Z. Hydrofilní, mezofilní a xerofilní opadavé lesy. Academia, Praha, 2000. Chytrý M., Kučera T., Kočí M., Grulich V., Lustyk P. (2010. Katalog biotopů České republiky. AOPK ČR, Praha. ISBN: 978-80-87457-03-0. Chytrý, M., Kučera, T., Kočí, M. Katalog biotopů ČR. AOPK ČR, 2001. Neuhäselová, Z. a kol. Mapa potenciální přirozené vegetace ČR. Academia, Praha., 1998. Petříček V. [ed.] et al. Péče o chráněná území I. AOPK ČR Praha, 452 pp., 1999. Míchal I., Petříček V. [eds.]. Péče o chráněná území II. AOPK ČR Praha, 714 pp., 1998.

Požadavky

kolokvium - základní charakteristiky bitotopů

Garant

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marek Banaš, Ph.D.RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.