Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioindikace (EKO / BIOID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / BIOID - Bioindikace, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Biologické indikátory. Charakteristika a typy bioindikace. Základní metodologie, biologické proměnné, environmentální a biotické ukazatele. Bioindikace znečištění ovzduší pomocí dřevokazných hub, lišejníků a mechů. Použití lišejníků jako testovacích organismů. Bioindikace eutrofizace vody - "vodní květ a vegetační zbarvení". Plísně a kvasinky jako indikátory saprobity vod. Biologické monitorování sladkých vod, monitorování kvality vody, saprobní index. Saprobiologické hodnocení vod na základě rozboru zoocenóz. Využití vodních makrofyt k indikaci znečištění vody a k dočišťování odpadních vod. Ruderální společenstva jako bioindikátory. Indikačně významné druhy ichtyofauny ČR. Biomonitoring jako věda. Monitorování druhů a jejich ochrana. Sledování průběhu sukcese biocenóz v přírodních a antropogenních ekosystémech, klasifikace reliktnosti výskytu zástupců bioindikačně významných skupin živočichů. Ukazatelé přirozenosti biocenóz ve specifických typech biotopů. Sledování průběhu sukcese biocenóz v přírodních a antropogenních ekosystémech. Monitorování krajiny, stupeň deteriorizace krajiny. Prehistorické a historické změny v krajině v důsledku působení lidských aktivit.

Získané způsobilosti

Seznámení s stručnými a metodologickými zásadami bioindikací - seznámení se s příklady a aplikacemi bioindikačních metod

Literatura

SLÁDEČEK, V., SLÁDEČKOVÁ A. A Atlas vodních organismů se zřetelem na vodárenství, povrchové vody a čistírny odpadních vod. 1997, Praha. KOLEKTIV. ČSN 75 7716, 1998 Praha. MOOG O. Fauna aquatica austriaca. 1995, Wien. SPELLERBERG. I. F. Monitorování ekologických změn. 1995, Brno. Larcher W. (2003). Physiological plant ecology. Ecophysiology and stress physiology of functional groups. Springer, pp. 513. SINCLAIR A.R.E., FRYXELL J., CAUGHLEY G. Wildlife Ecology, Conservation And Management. 2006, Blackwell Publishing Professional. ROSENBERG, D. M. & RESH, V. H. Freshwater biomonitoring and benthic makroinvertebrates. 1993, London. DANĚK L. Možnosti využití entomologie v kriminalistice. 1990, Praha. DROZD P. Význam a využití nových ekologických poznatků pro ochranu přírody. 2004, Ostrava. BYRD J.H., CASTNER J.L. Forensic Entomology: The Utility of Arthropods in Legal Investigations. 2000, CRC.

Požadavky

Vypracování autoreferátu ke studované problematice (výběr z určených témat).

Garant

RNDr. Petr Hekera, Ph.D.

Vyučující

Pavel DrozdRNDr. Petr Hekera, Ph.D.RNDr. Tomáš Kuras, Ph.D.