Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální fotografie pro biology (EKO / DF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / DF - Digitální fotografie pro biology, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu blokových cvičení budou studenti teoreticky i prakticky seznámeni s jednotlivými uvedenými tématy. Každý tématický cyklus bude ukončen rozkladovým seminářem s prezentací studentských prací.Předmět je členěn do sedmi základních tématických okruhů :1) Teoretické základy fotografieHistorie a vývoj fotografického obrazu, světlo, teplota, barevnost, clona, čas, hloubka ostrosti, pohyb, kompozice, zoom, digitální technika, fotoaparáty, objektivy, mezikroužky, předsádky a konvertory, filtry, sluneční clona, stativy, interní a externí blesky, světla, automatické a manuální funkce fotoaparátu, rozlišení, komprese, formáty snímků, paměťová média, software , doplňkové vybavení a přídavná zařízení, akubloky, síťové napájení, dálkové ovládání, databanky, brašny, ochranné obaly, diktafony, odborná literatura2) Fotografie krajiny a větších objektůStativy, materiál, hmotnost, stabilita, panoramatické snímky, horizont, uzlový bod, speciální software, formát, pohybující se objekty, světlo, blesk, odrazné plochy, večerní a noční snímky, zimní fotografie, filtry (UV, polarizační, kompenzační, neutrální šedé, skylight, barevné, přechodové), zabezpečení techniky v náročných terénních podmínkách, maskování, napájení v terénu3) MakrofotografiTechnické parametry přístroje, objektivy, předsádky, mezikroužky, speciální zařízení , světlo, stíny, makroblesk, světelný stan, odrazné plochy, pozadí, ostření, hloubka ostrosti, přídavný monitor, focení v terénu a v ateliéru (laboratoři), stativy, stativové hlavy, fotografický stůl s příslušenstvím4) MikrofotografiePropojení fotoaparátu a mikroskopu nebo lupy, běžné fotoaparáty, speciální kamery,osvětlení preparátu, ostření, hloubka ostrosti, přídavný monitor, speciální software na skenování vrstev5) Podvodní fotografieFyzikální základy, adsorpce světla (změny barev a intenzity), odraz a lom světla, specifikum vodního prostředí, technické vybavení, UV pouzdra pro fotoaparáty, blesky, světla6) Využití digitálního videa ve fotografiiZáklady videotechniky, požadavky na přístroje pro videozáznamy, práce s digitální videostřižnou, základy střihu videosekvencí , vložení sekvencí do prezentací, stažení fotografií z videozáběrů7) Počítačové zpracování snímkůPřenos snímku z fotoaparátu na PC, čtečky karet počítačové programy na zpracování fotografií, využití fotografií na prezentacích, multimediální slide show, webové galerie, tiskárny (inkoustové, sublimační, laserové), úprava snímků pro tisk, tisk

Získané způsobilosti

AplikaceAplikovat znalosti teoretických základů digitální fotografiePrezentovat vlastní fotografie z oblasti fotografie krajiny, fotografie zvířat, makrofotografie.

Literatura

Ang, T. Digital Photographer s Handbook, Dorling Kindersley. London, 409p., 2004. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0114372Ponec, J., & Jiráček, M. (2002). Digitální fotografie. Olomouc: Univerzita Palackého. Davis, H. L., & Koutný, J. (2010). Kreativní detail a makro: tipy a techniky pro digitální fotografie. Brno: Computer Press. Kamps, H. J., & Beneš, K. (2008). Makrofotografie. Brno: Zoner Press. Pihan, R. (2013). Mistrovství práce v DSLR: vše, co jste chtěli vědět o digitální zrcadlovce a nikdo vám to neuměl vysvětlit. Praha: IDIF.

Požadavky

zápočet - aktivní účast na cvičení

Garant

RNDr. Petr Hekera, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Hekera, Ph.D.