Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie populací v krajinném měřítku (EKO / EKPOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / EKPOK - Ekologie populací v krajinném měřítku, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Populační systém a jeho komponenty, podmínky, zdroje. Variabilita populací a mechanismy udržující genetickou proměnlivost (mikroevoluce). Geografická proměnlivost. Kvantifikace procesů v populaci, migrace, rozptyl, dormance. Demografie, věková struktura, životní tabulky, křivky přežívání, populační projekce. Růst populace nezávislý na hustotě a vnitřní míra růstu. Rulet-Lotkova rovnice. Pohlavní struktura a proměnlivost v poměru pohlaví. Růst populace závislý na hustotě, typy populační dynamiky, časové zpoždění v závislosti na hustotě. Regulace, opožděná regulace, negativní zpětná vazba a zpětnovazební mechanismy, intraspecifická kompetice, kooperace (Alleeho efekt), překompenzovaná závislost mortality na hustotě. Maximální udržitelný výnos. Interspecifická kompetice, model Lotky-Volterry, princip kompetičního vyloučení, Predace, model Lotky-Volterry, funkční a numerická odpověď predátora, agregační odpověď. Obranná odpověď kořisti, kryptické a aposematické zbarvení, mimikry. Dynamika v přírodních populacích, populační cykly. Metapopulace.Ve cvičeních budou probrány základy odhadů absolutní populační hustoty metodami zpětných odchytů značkovaných jedinců, metodou kvadrátovou a distanční, a odběrovými metodami. Budou vysvětleny odhady relativní hustoty: indexy. Studenti se seznámí s odhady prostorových parametrů pomocí radiotelemetrie, s odhady populačního růstu a odhady přežívání.

Získané způsobilosti

ZnalostiVysvětli principy populačního růstu a dynamikyPopiš vliv populační struktury na růst populaceIdentifikuj interakce regulující velikost populace

Literatura

BegonM, Mortimer M, Thompson DJ. Population Ecology. A Unified Study of Animals and Plants. 3rd ed., Blackwell Science Ltd, Cmabridge, 247 pp., 1996. Krebs JR, Davies NB. An Introduction to Behavioural Ecology. Blackwell Scientific Publications, Oxford, 420 pp., 1993. Krebs CJ. Ecological Methodology. Harper Collins Publishers, 654 pp., 1989. Begon M, Harper JL, Townsend CR. Ecology. Individuals, Populations and Communities. Blackwell Scientific Publication, Boston, 945 pp. (v češtině Ekologie. Jedinci, populace a společen, 1990. Ricklefs RE. Ecology. 3rd ed., W.H. Freemean and Company, New York, 896 pp., 1990. Tkadlec E. Populační ekologie: struktura, růst a dynamika populací. Ehrlich PR, Roughgarden J . The Science of Ecology. Macmillan Publishing Company, New York, 710 pp., 1987.

Požadavky

Zápočet - odhad ekologického parametru ze zadaných datZkouška - znalost a dobra orientace v moderni teorii populacni ekologie podle okruhu

Garant

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.