Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie a životní prostředí (EKO / EZPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / EZPO - Ekonomie a životní prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled ekonomických teorií- důraz kladen na základní terminologii neoklasické ekonomie (mikroekonomie, makroekonomie)- ekonomická stránka problematiky ŽPOceňování přírodních zdrojů- škody na životním prostředí- externality, veřejné statky- metody oceňování (tradiční i netradiční metody)Ekologická politika a ekonomické nástroje- principy ekologické politiky- nástroje politiky životního prostředí (ekonomické a administrativní)- ekologická politika EUInvestice do životního prostředí- hodnota peněz- hodnocení efektivnosti investic- možnosti financování investic do ŽP (vlastní zdroje, podpory z veřejných výdajů, podpory ze zahraničních zdrojů)

Získané způsobilosti

Absolvent umí popsat přístup ekonomie v otázkách ochrany životního prostředí, definovat způsob rozhodování člověka o alokaci statků životního prostředí a popsat tvorbu politiky v ochraně životního prostředí.

Literatura

Šauer,P.,Livingstone,M. Ekonomie životního prostředí a ekologická politika, vybrané klasické stati. Nakladatelství a vydavatelství litomyšlského semináře, Praha, 1996. Turner,K.R.,Pierce,D., Bateman,I. Enviromental Economics ? an elementary introduction. Harvester, Wheatsheaf, 1993. Šauer,P.,Dvořák,A. Úvod do ekonomiky životního prostředí. VŠE Praha, 1997.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.Ing. Jarmila Zimmermannová, Ph.D.