Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie a životní prostředí (EKO / EZPO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / EZPO1 - Ekonomie a životní prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah ekonomie a životního prostředí, tržní selhání, veřejné statky, externality.Přístupy různých ekonomických škol k řešení problémů v oblasti životního prostředí, zejména teorie Pigoua a Coaseho.Škody na životním prostředí a jejich řešení, internalizace externalit.Oceňování přírodních zdrojů, různé metody.Politika ochrany životního prostředí a její nástroje na úrovni ČR a EU, co by měla řešit veřejná autorita a na jaké úrovni.Ekonomické nástroje - ekologické daně a poplatky, dotace a obchodovatelná povolení.Administrativní nástroje, dobrovolné nástroje a přístupy znečišťovatelů, ostatní nástroje.Dopady regulace, nástrojů environmentální politiky na životní prostředí a ekonomiku.

Získané způsobilosti

Absolvent umí popsat přístup ekonomie v otázkách ochrany životního prostředí, definovat způsob rozhodování člověka o alokaci statků životního prostředí a popsat tvorbu politiky v ochraně životního prostředí.

Literatura

Jílková, Jiřina. 2003. Daně, dotace a obchodovatelná povolení - nástroje ochrany ovzduší a klimatu, IREAS, Praha, 2003. ISBN 80-86684-04-0. Šauer,P.,Livingstone,M. Ekonomie životního prostředí a ekologická politika, vybrané klasické stati. Nakladatelství a vydavatelství litomyšlského semináře, Praha, 1996. Kolstad, Charles D. 2011. Environmental Economics. Second Edition. Oxford University Press, 2011. ISBN 978-0-19-973264-7. ŠAUER, Petr. 2007. Kapitoly z environmentální ekonomie a politiky i pro neekonomy. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí, 2007. ISBN: 978-80-87076-06-4.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

doc. RNDr. Jana Talašová, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.doc. RNDr. Jana Talašová, CSc.Ing. Jarmila Zimmermannová, Ph.D.