Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fytogeografie tropů (EKO / FYTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / FYTR - Fytogeografie tropů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Botanická charakteristika jednotlivých topických oblastí Země. Významné a pozoruhodné rostlinné taxony tropů (především dominantní čeledi či rody), jejich rozšíření a vazby na mimotropické oblasti a taxony. Podrobněji se bude kurz věnovat také skupinám, u kterých se vyvinuly specifické adaptace neznámé či vzácné u mimotropických rostlin (např. epifyty, liány, monopodiální dřeviny, myrmekofyty aj.). Jeden blok bude věnován kulturním a užitkovým rostlinám tropů a metodám botanického výzkumu v tropech. Studenti se také seznámí s charakteristickými znaky tropických čeledí studiem herbářového materiálu a živých rostlin. Součástí kurzu bude exkurze do tropického skleníku Fata Morgana v Pražské botanické zahradě.

Získané způsobilosti

Student by po absolvování kurzu měl mít základní přehled o významných rostlinných taxonech tropů a diferencích v jejich regionální distribuci. Měl by rozlišovat a zařazovat typické tropické druhy včetně užitkových rostlin do základních systematických skupin a měl by lépe chápat vývojové a příbuzenské vztahy flóry v celosvětovém měřítku.

Literatura

Whitmore T. C. An introduction to tropical rain forests. 2nd ed. 2003, Oxford University Press, Oxford. Lomolino M. V., Riddle B. R. & Brown J. H. Biogeography. 3rd ed. 2005. Sinauer, Sunderland. Morley R. J. Origin and Evolution of Tropical Rain Forests. 2006, John Wiley & Sons, London. Corlett R. & Primack R. Tropical Rain Forests: An Ecological and Biogeographical Comparison, Second Edition. 2011, Wiley-Blackwell Publishing.

Požadavky

Seminární práce formou prezentace

Garant

Mgr. Martin Dančák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Dančák, Ph.D.Mgr. Martin Dančák, Ph.D.