Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrologie (EKO / HHGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / HHGO - Hydrologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecný úvod - hydrologie (definice, rozdělení, význam a vývoj). Voda - (vlastnosti, skupenství, význam, funkce a spotřeba). Hydrosféra - definice, rozdělení zásob vody na Zemi a její oběh. Základní složky oběhu (srážky, výpar, odtok, vsak, intercepce). Hydrografie povrchového odtoku (vodního toku), povodí a říční sítě, geomorfologické vlastnosti údolí a vodního toku, hydrologické vlastnosti krajiny. Hydrometrie - měrné jednotky odtoku, povrchový odtok (měření a režim vodního stavu a průtoků), povodně, teplotní (ledový) režim řek, proudění, plaveniny a splaveniny. Limnologie - definice, klasifikace jezer a základní terminologie, morfometrické charakteristiky, vodní bilance, proudění, teplotní (ledový) režim a teplotní stratifikace jezer; bažiny (mokřady), vodní nádrže - definice a rozdělení. Hydrogeologie - definice, základní terminologie, hydrogeologická rajonizace ČR, definice a rozdělení podpovrchových vod (půdní a podzemní voda), hydrogeologické horizonty, hydrometrie podzemních vod; prameny - definice a rozdělení. Oceánografie - definice, rozdělení, základní terminologie a vývoj. Mořská voda - vlastnosti (chemické a fyzikální) a pohyby (dmutí, vlnění a proudění - anomálie); světový oceán - definice a rozdělení,Vedle inovovaného obsahu přednášek (dle použité literatury), bude kladen důraz na názorný obrazový materiál, animace, případně videozáznam, vč. odkazů na webové zdroje. Podle aktuálních možností proběhne exkurze na téma hydrometrie.

Získané způsobilosti

Orientace v zákonitostech, časovém a prostorovém rozdělení a oběhu vody na Zemi, včetně fyzikálních, chemických a biologických vlastností vody.

Literatura

Oto Dub. Hydrológia. SVTL Bratislava, 1956. Kukal, Z. (1990). Základy oceánografie. 2. vyd.,Praha, Academia. Řehánek, T. a Kříž, V. (2002). Cvičení z hydrologie. Ostrava, OSU. Rostislav Netopil. Fyzikální geografie. SPN Praha, 1981. Pokorná, D. a Zábranská, J. (2008). Hydrologie a hydropedologie. Vyd. 1., Praha, vydavatelství VŠCHT. Netopil, R. (1972). Hydrologie pevnin, SPN, Praha. Němec, J., ed., Hladný, J., ed. a Blažek, V., ed. (2006). Voda v České republice. Praha, pro MZE vydal Consult.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou. Znalost a dobrá orientace v probraných tématech.

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

Mgr. Patrik Netopil