Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrologie (EKO / HHGSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / HHGSB - Hydrologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam a úkoly hydrologie, její dělení. Zásoby vody na Zemi. Oběh vody na Zemi (klimatičtí činitelé oběhu). Srážky (vznik a rozdělení srážek, časové a plošné rozdělení srážek na Zemi). Výpar (složky ovlivňující výpar, složky výparu, evapotranspirace). Charakteristika povodí (říční siť, schéma říčního systému). Ledový a teplotní režim řek. Hydrologický režim povodí (režim vodních stavů, průtoky, povodňová vlna). Vodohospodářská funkce lesa (retenční schopnost krajiny, intercepce, retardace, infiltrace). Původ a forma podzemní vody. Výskyt vody v horninách (kolektor, izolátor). Složení a význam hydrogeologických struktur. Ochrana podzemních a minerálních vod. Jezera (vznik a dělení jezer, funkce jezer v krajině).Povodeň (vznik a dělení povodní, ochrana proti povodním).

Získané způsobilosti

Orientace v zákonitostech, časovém a prostorovém rozdělení a oběhu vody na Zemi, včetně fyzikálních, chemických a biologických vlastností vody.

Literatura

Řehánek, T. a Kříž, V. (2002). Cvičení z hydrologie. Ostrava, OSU. Netopil, R. Fyzická geografie. Hydrologie - Limnologie - Oceánografie. Praha: SPN, 1981. Oto Dub. Hydrológia. SVTL Bratislava, 1956. Pokorná, D. a Zábranská, J. (2008). Hydrologie a hydropedologie. Vyd. 1., Praha, vydavatelství VŠCHT. Netopil, R. (1972). Hydrologie pevnin, SPN, Praha. Němec, J., ed., Hladný, J., ed. a Blažek, V., ed. (2006). Voda v České republice. Praha, pro MZE vydal Consult. Netopil, R. Základy hydrologie povrchových a podpovrchových vod. Praha: SPN, 1970. Kukal, Z. (1990). Základy oceánografie. 2. vyd.,Praha, Academia.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou. Znalost a dobrá orientace v probraných tématech.

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

Mgr. Patrik Netopil