Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná architektura (EKO / KARO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / KARO - Krajinná architektura, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kompoziční principy zahradní a krajinné tvorby, vliv starověkých zahrad a jejich na vývoj evropského zahradního umění a stavitelství, krajina a zahrady raného středověku, zakládání měst, česká krajina v období renesance, základní kompoziční principy renesančních zahrad - příklady, charakteristika krajiny v období baroka, příklady barokních krajinných kompozic, rozbor krajinné kompozice Hradisko - Sv.Kopeček, základní kompoziční principy barokních zahrad - příklady, formování přírodně krajinářského parku a jeho charakteristika, přírodně krajinářské parky v našich zemích, dopady 1. a 2. průmyslové revoluce na krajinu a osídlení v Evropě, vývoj objektu zeleně na příkladu Podzámecké zahrady v Kroměříži, soudobé příležitosti a možnosti uplatnění zeleně v sídlech - příklady, územně plánovací podklady (studie) a územně plánovací dokumentace (regulační plán městské památkové rezervace, územní plán města nebo obce) jako nástroj plánování, současná krajina, možnosti ovlivnění jejího rozvoje a aktuální problémy (např. suburbanizace, plošné rozšiřování zástavby)Součástí výuky je celodenní exkurze do přírodně krajinářského parku a barokní zahrady.

Získané způsobilosti

Absolvent umí popsat vývoj zahradního a krajinářského umění od starověkých civilizací až do současné doby - rozvoj veřejné zeleně a úpravy krajin v době průmyslové revoluce - zeleň jako jedna z funkcí území - legislativní možnosti ovlivňování podoby krajiny a míry uplatnění zeleně v sídelních útvarech (aktuální urbanistické otázky a problémy). Tyto znalosti umí aplikovat do dalších disciplin, např. krajinného plánování.

Literatura

Hošťálková a kol. Pražské zahrady a parky. SZKT, 2000. Hendrych, J. Tvorba krajiny a zahrad - Historické zahrady, parky a krajina jako významné prvky kulturní krajiny; jejich proměny, hodnoty, význam a ochrana. ČVUT 2005. Otruba, I . Zahradní architektura, učebnice pro střední a vysoké školy, ERA Šlapanice, 2002. Zákon č. 183/2006 Sb. O územním plánování a stavebním řádu ve znění pozdějších předpisů. Kupka, J. Zeleň v historii města. ČVUT 2006.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

doc. Ing. Alena Salašová, PhD.

Vyučující

doc. Ing. Alena Salašová, PhD.Ing. Ludmila Žaláková