Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management chráněných území (EKO / MCUO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / MCUO - Management chráněných území, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postup při vyhlašování zvláště chráněných území, typy území a jejich poslání, plán péče o chráněné území. Diferencované přístupy k jednotlivým typům společenstev, speciální postupy.

Získané způsobilosti

Aplikace-aplikovat praktické poznatky z botaniky, zoologie a ekologie na řešení praktických potřeb managementu chráněných území-navrhnout management plánů a řízení činností kolektivu-analyzovat a vyhodnocovat problémy konkrétních území a vytvořit pro ně akční plán-umět vyhodnocovat vhodnost vlastního plánu v průběhu jeho realizace na základě správně zvolených indikátorů a schopnost jej operativně měnit (adaptive management) -vytvářet dokumenty srozumitelné a použitelné nejen odborníky v oboru, ale též ostatním "stakeholders" při projednávání

Literatura

Časopisy. Conservation Biology. Pullin, A.S. Conservation Biology. Cambridge University Press, Cambridge, UK. 345 pp., 2002. Míchal, I. a kol. Ekologická stabilita. Veronica, Brno, 244 pp., 1992. Časopisy. Journal of Wildlife Management. Chytrý, M., Kučera, T., Kočí, M. Katalog biotopů České republiky. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001. ISBN 80-86064-55-7.Časopisy. Ochrana přírody. Vopálková, A.. Osnova plánů péče o národní přírodní rezervace, národní přírodní památky, přírodní rezervace a přírodní památky a jejich ochranná pásma. Sdělení Ministerstva životního prostředí. č.j. M/100856/04., 2004. Míchal, I. a kol. Péče o chráněná území II. Lesní společenstva. AOPaK Praha, 714 pp., 1999. Meffe, G.,K., Carroll, C.,R. Principles of Conservation Biology. Sinauer Ass. Sunderland, Ma, USA 602 pp., 1994. Petříček, V. a kol. (rukopisy - konečná práce v tisku 2000): Management chráněných území. Sinclair, A., R., E., Fryxell J.,M., Caughley, G. Wildlife Ecology,Conservation and Management. Second edition. Blackwell Sc. Publications, Boston. 469 pp., 2007.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

Mgr. Jan Losík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Losík, Ph.D.