Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Managem. turismu v krajině a chrán. úz. (EKO / MT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / MT - Managem. turismu v krajině a chrán. úz., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs je zaměřen na problematiku turismu v krajině a chráněných územích. Formou přednášek a praktických cvičení budou studenti seznámeni s možnostmi a limity turismu v krajině a chráněných územích, vlivem turismu na přírodní prostředí a regionální rozvoj, formami a způsoby managementu těchto vlivů.Obsahem kursu je dále problematika usměrňování pohybu a dopravy návštěvníků v chráněných územích, metody monitoringu návštěvnosti a přírodního prostředí, práce (komunikace) s návštěvníky.Nedílnou součástí kursu je prezentace vhodných příkladových studií managementu návštěvnosti a práce s návštěvníky v českých a zahraničních chráněných územíchSylabus:- Proč se zabývat turismem v přírodě?: základní typy turismu, trendy turismu, vztah rekreačního využívání území a ochrany přírody- Turismus v krajině a chráněných územích - nebezpečí anebo šance?: zisky (šance) chráněných území ve vztahu k turismu, možná ohrožení přírody turismem, legislativní omezení ve vztahu ochrany přírody a turismu, vlivy hlavních rekreačních aktivit na přírodu- Nástroje pro management turismu v krajině a chráněných územích: obecné strategie a způsoby managementu turismu, doprava a pohyb návštěvníků v chráněných územích, zranitelnost a kapacita chráněných území, zonace území ve vztahu k turismu, využití poplatků, příkladové studie managementu turismu z ČR a Evropy- Práce s návštěvníky a místními lidmi (stakeholdery) v chráněném území: zásady správné komunikace s návštěvníky, možnosti interpretace místního dědictví, rozdíly mezi informací a interpretací, jak připravit osobní interpretaci, venkovní panely, publikace, návštěvnická centra, příkladové studie z ČR a Evropy- Monitoring turismu v krajině a chráněných územích: proč provádět monitoring?, indikátory a způsoby monitoringu turismu,- Příprava plánů péče o chráněná území ve vztahu k turismu: definování cílů směřování území, cílů udržitelného turismu, komplexní analýza návštěvnosti a jejich vlivů na prostředí, příprava strategie turismu, návrh konkrétních managementových opatření (včetně monitoringu), možnosti financování managementu turismu v chráněných územích

Získané způsobilosti

AplikaceOsvoj si problematiku ochrany přírody ve vztahu k turismu, monitoring turismu a jeho usměrňování v chráněných územích na konkrétních příkladech.Aplikuj znalosti managementu turismu v praxi managementu chráněných území.Navrhni vlastní produkt interpretace místního dědictví veřejnosti.

Literatura

nullPtáček, L. (red.). Interpretace místního dědictví. Příručka pro plánování a tvorbu prezentací místních zajímavostí. České vydání publikace Carter, J.: Sense of Place. Nadace Partnerství, Brno, 88 s., 2004. Kreisel, B. (ed.). Loving them to Death. Sustainable Tourism in Europe s Nature and National Parks. Europarc Federation, Grafenau, 136 pp., 2001. Arnberger A., Brandeburg C., Muhar A. Monitoring and Management of Visitor Flows in Recreational and Protected Areas. Conference Proceedings, Bodenkultur University, Institute for Landscape Architecture and Landscape Management. Vienna, 493 p., 2002. Sievänen R., Erkkonen J., Jokimäki J., Saarinen J., Tuulentie S., Virtanen E. (eds.). Policies, methods and tools for visitor management - proceedings of the second International Conference on Monitoring and Management of Visitor Flows in Recreational and Protected Areas, June 16-20, 2004. Rovaniemi, Finland. Metlan työraportteja / Working Papers of the Finnish Forest Research Institute 2, 2004. Eagles P. F.J. et al. Sustainable Tourism in Protected Areas. Guidelines for Planning and Management. IUCN Gland, Switzerland and Cambridge, UK., xv + 183 p., 2002.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou a ústní prezentací seminární práce (případové studie) s navazující diskusí.

Garant

RNDr. Marek Banaš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marek Banaš, Ph.D.RNDr. Marek Banaš, Ph.D.