Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody (EKO / OCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / OCH - Ochrana přírody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historické a filosofické aspekty počátků ochrany přírody v souvislostech ovlivňování přírody člověkem, předmět ochrany životního prostředí a předmět ochrany přírody u nás v současné době. Obecné problémy v ochraně přírody - důvody ztráty populací taxonů, společenstev, úbytek, degradace a fragmentace stanovišť. Současný stav přírody v České republice a hlavní faktory působící na přírodní prvky. Vývoj přístupu a koncepcí v ochraně přírody a krajiny, vědecké teorie, hypotézy a výzkumné proudy využívané ochranou přírody. Principy tvorby (designu) chráněných území, význam chráněných území. Ochrana krajiny- východiska, formy, praktické provádění ochrany krajiny v ČR. Mezinárodní konvence, smlouvy, organizace atd. a jiné formy spolupráce a zapojení ČR v mezinárodní ochraně přírody. Politika ochrany přírody - státní správa - státní organizace - komerční organizace - nevládní organizace. Předcházení škod na přírodě - strategie ochrany přírody ve využívání nástrojů "Biologické hodnocení" a "Posuzování vlivů na životní prostředí" - význam komunikace s veřejností. Natura 2000 - její transpozice a implementace v podmínkách ČR.

Získané způsobilosti

Znalosti- popsat systém veřejné správy ochrany přírody v ČR- popsat soustavu Natura 2000 - směrnice Evropských společenství, transpozice a implementace soustavy v ČR - popsat stav přírody v ČR a nejvážnějších faktorů, které ji negativně ovlivňovaly a ovlivňují- znát historii a hlavní vývojové fáze ochrany přírody u nás a ve světě - pojmenovat zásady PR (práce s veřejností) v ochraně přírody

Literatura

Primack, B., Kindlmann, P., Lersáková J. Biologické principy ochrany přírody. Portál Praha, 352 pp., 2001. Primack, B., Kindlmann, P., Jersáková J. Úvod do biologie ochrany přírody. Portál Praha, 472 pp., 2011. Pullin, A.S. Conservation Biology. Cambridge University Press, Cambridge, UK. 345 pp., 2002. Míchal, I. a kol. Ekologická stabilita. Veronica, Brno, 244 pp., 1992. Chytrý, M., a kol. Katalog biotopů České republiky. AOPaK Praha, 304 pp., 2001. Voženílek, V. a kol. Národní parky a chráněné krajinné oblasti České Republiky. Skripta UP Olomouc156 pp., 2002. Petříček, V. a kol. Péče o chráněná území I. Nelesní společenstva. AOPaK Praha, 1999. Míchal, I. a kol. Péče o chráněná území II. Lesní společenstva. AOPaK Praha, 714 pp., 1999. Meffe, G.,K., Carroll, C.,R. Principles of Conservation Biology. Sinauer Ass. Sunderland, Ma, USA 602 pp., 1994. Kostkan, V. Územní ochrana přírody a krajiny. Skripta. MŽP Praha, PHARE, VŠB Ostrava. 138 pp., 1996. Caughley, G., Sinclair, A., R., E. Wildlife Ecology and Management. Blackwell Sc. Publications, Boston. 334 pp., 1994. Sinclair, A., R., E., Fryxell J.,M., Caughley, G. Wildlife Ecology,Conservation and Management. Second edition. Blackwell Sc. Publications, Boston. 469 pp., 2007.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

Mgr. Monika Mazalová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D.Mgr. Jan Losík, Ph.D.Mgr. Monika Mazalová, Ph.D.