Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana diverzity (EKO / OD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / OD - Ochrana diverzity, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ochranářská biologie neboli biologie ochrany přírody - vymezení a předmět disciplíny. Ochranářská ekologie, makroekologie, věda (vědy) o životním prostředí. Příroda a krajina. Udržitelný rozvoj. Ekologická integrita - světlo na konci tunelu?Biodiverzita - trivialita nebo záhada? (biodiverzita - vymezení pojmu; základní úrovně a kvantifikace biodiverzity; hodnota biodiverzity - ochranářská etika; další členění - taxonomická diverzita apod.). Teoretická východiska ochrany biodiverzity: ostrovní biogeografie, metapopulace, teorie zdroje a propadu, "nové" nerovnovážné paradigma a "tok přírody", ochranářské plánování. Ohrožení biodiverzity - hlavní ohrožující činitelé (úbytek a rozpad biotopů, IAS - invazní vetřelecké druhy, přímé pronásledování a obchod, globální změna podnebí, nemoci, katastrofy, znečištění prostředí cizorodými látkami, druhotné příčiny apod.). Limity druhového bohatství: extinkce a speciace. Rovnovážná a nerovnovážná teorie druhového bohatství a historie biodiverzity na Zemi. Ochrana a péče o biodiverzitu a udržitelné využívání jejích složek: hlavní principy a strategie. Ochrana ex a in situ (základní principy a východiska, přístupy, nástroje, plusy a mínusy). Ochrana genetické diverzity volně žijících organismů, kulturních rostlin a domácích a hospodářských zvířat. Může být péče o přírodní dědictví postavena na druhové ochraně? - pro a proti. Jaké druhy chránit aneb klasifikace druhů z hlediska ochrany přírody (ohrožené, vzácné, klíčové, vlajkové, deštníkové, ohniskové aj.). Záchranné programy - jak na to. Ekologie obnovy, využití molekulární biologie a genového inženýrství v péči o přírodní dědictví. Soustava vyhlášených území v. ekologická síť. Zásady navrhování a péče o chráněná/vyhlášená území: adaptivní v. formulářový management, SLOSS. Účastnický přístup. Ekosystémový přístup a péče o ekosystémy: technoparty na smuteční hostině? Biologická bezpečnost. Geneticky modifikované organismy - zázrak nebo ďáblův dar? Úvod do environmentální ekonomie: ekologický kapitál, ekosystémové statky a služby. Bioprospektorování a biopirátství. Patentování genů a Světová obchodní organizace (WTO). Monitoring a indikátory biodiverzity. Analýza scénářů a nakládání s neurčitostí. Bioinformatika na globální, celoevropské a celostátní úrovni.Mezinárodní péče o přírodní a krajinné dědictví: mezinárodní vícestranné úmluvy, dohody a protokoly (Úmluva o biologické rozmanitosti a Cartagenský protokol, CITES, Bonnská, Bernská, Ramsarská úmluva, EUROBATS, AEWA, UNFCCC, UNCCD, Úmluva o klrajině), organizace (odborné instituce OSN - UNEP, UNESCO, FAO, UNDP; IUCN, WWF, BirdLife International, Wetlands International, Děti Země, Greenpeace, EUROPARC), programy (MaB, MA, DIVERSITAS, GBIF). Legislativa Evropských společenství na ochranu biodiverzity (zásady práva ES; směrnice o ptácích a o stanovištích, Natura 2000, Strategie a akční plán ochrany biodiverzity ES, odborné instituce ES): Brusel, Evropa regionů nebo Praha?

Získané způsobilosti

ZnalostZákladní koncepce ochranářské biologie. Příroda a krajina. Ekologická integrita, biodiverzita a jeji klasifikace. Biologická bezpečnost, geneticky modifikované organismy. Biodiverzita, její monitoring a indikátory. Bioinformatika na globální a evropské úrovni. Mezinárodní ochrana přírody a krajiny, mezinárodní úmluvy, dohody a protokoly.Vysvětlete termín "biodiverzita".

Literatura

McNeely J.A. Conservation and the future: trends and options towards the year 2025. IUCN Gland, Switzerland and Cambridge, U.K., 119 pp., 1997. Farina, A. Principles and Methods in Landscape Ecology. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers, 2000. Hawksworth D.L. Biodiversity. Measurement and estimation. Kluwer Academic Publ. Dordrecht,144 pp., 1995. Caughley G., Gunn A. Conservation biology in theory and practice. Blackwell Science Cambridge, Mass. Oxford London, 459 pp., 1995. Jordan C.F. Conservation. Replacing quantity with quality as a goal for global management. John Wiley & Sons New York, 340 pp., 1995. Plesník J. Legislativa ČR na ochranu přírody a krajiny ve světle zákonodárství ES. Veronica 14 (3): 4 - 7, 2000. Plesník J. Ochrana přírody na konci 20. století: integrovaný přístup nezbytný. Živa 46: 249 - 251, 1998. Hora J., Kučera T., Plesník J. Ochrana přírody v Evropské unii. Česká společnost ornitologická Praha, 16 pp., 1999. Gaston K.J., BlackburnT. Pattern and process in macroecology. Blackwell Science Oxford London, 392 pp., 2000. Meffe G.K., Carroll C.R. et al. Principles of conservation biology, 2nd edition. Sinauer Assoc. Inc. Sunderland, Mass., 729 pp., 1997.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.

Vyučující

RNDr. Tomáš Kuras, Ph.D.RNDr. Jan Plesník, CSc.