Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana genofondu (EKO / OGFO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / OGFO - Ochrana genofondu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přirozené a antropické příčiny vymírání druhů. Významné světové extinkční události. Vliv velikosti a struktury populace na riziko vymírání.Biodiverzita, její úrovně, indikátory a význam, funkční diverzita. Ekologický fenomén, hot spots, genová centra. Ochrana biodiverzity.Ochranářská genetika, polyploidie, specifika způsobů rozmnožování - alogamie, autogamie a inkompatibilita, apomixie. Polyploidie (auto-/alopolyploidie), polytopický původ polyploidů.Problematika ochrany malých populací: environmentální a demografická stochasticita, genetický drift, inbreeding, outbreeding, bottlneck effect, extinkční vír. Lov, vliv lovu na populace a únosnost intenzity lovu.Introdukce - vlivy nepůvodních a introdukovaných druhů. Invaze a genetická hybridizace. Geneticky modifikované organismy, přínosy a rizika.Formy evidence ohrožených druhů - metodika zařazování živočichů do červených seznamů.Metody ochrany in situ (ochrana společenstev, energetická dotace, kontrola a selekce, vysazování, transfery) a ex situ (záchranné chovy v zajetí a vysazování do volné přírody).Záchranné programy a plány péče o ohrožené druhy živočichů v ČR. Ochrana organismů v legislativě ČR a EU - zákon na ochranu přírody a krajiny, zákon o náhradě škod, CITES, NATURA 2000.

Získané způsobilosti

Pochopení problému- vysvětlit důvody vymírání živočichů v historii a v současnosti- popsat člověkem způsobená vymírání na jednotlivých kontinentech v kontextu historie jednotlivých oblastí - pojmenovat geograficky nepůvodní druhy a jejich vlivy na původní faunu i flóru - vysvětlit hlavní principy a formy druhové ochrany přírody- popsat sestavování záchranného programu nebo programu péče obecně a pilotně pro konkrétní druhy

Literatura

Primack, B., Kindlmann, P., Lersáková J. Biologické principy ochrany přírody. Portál Praha, 352 pp., 2001. Primack R. B., Kindlmann P., Jersáková J. Úvod do biologie ochrany přírody. Praha, Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-595-0.Pullin, A. S. Conservation biology. Cambridge University Press, Cambridge, 345 pp, 2002. Kumstátová T., Nová P. & Marhoul P. Hodnocení projektů aktivní podpory ohrožených živočichů v České republice. Praha, 432 pp., 2005. MŽP ČR. Koncepce záchranných programů a programů péče zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin v České republice. Praha, 151 pp., 2014. Klaudisová, A. Metodika - Záchranné programy rostlin a živočichů. AOPK. Praha, 47 pp., 2002. Míkovský, J., Stýblo, P., eds. Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky, Český svaz ochránců přírody. Praha, 496 pp., 2006. Given D.R. (1994). Principles and practice of plant conservation. Chapman & Hall. 289p. Meffe, G.,K., Carroll, C.,R. Principles of Conservation Biology. Sinauer Ass. Sunderland, Ma, USA 602 pp., 1994. Briggs D., Walters S.M. (2001). Proměnlivost a evoluce rostlin. Cambridge Univ. Press, UP v Olomouci. 531 p. Caughley, G., Sinclair, A., R., E. Wildlife Ecology and Management. Blackwell Sc. Blackwell Scientific Publications, 1994. ISBN 0-86542-144-7.Sinclair, A., R., E., Fryxell, J.,M., Caughley, G. Wildlife Ecology, Conservation and Management. Blackwell Sc. Publications, 470 pp., 2007.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka GillováRNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D.Mgr. Jan Losík, Ph.D.doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D.Mgr. Jan Losík, Ph.D.RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.