Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana a manag. rostlinných pop. (EKO / OMRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / OMRP - Ochrana a manag. rostlinných pop., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymírání na různých úrovních a škálách. Významné světové extinkční události. Identifikace příčin, náhodné, environmentální a genetické příčiny vymírání v geologické historii a současnosti (genetický posun, gen. tah, efekt hrdla lahve, efekt zakladatele, Allee efekt). Úloha vymírání v evoluci. Vliv člověka, světové odhady, situace v ČR.Biodiverzita, její struktura a význam. Hierarchické úrovně a její hodnocení, hot spots a genová centra. Pojem ekologického fenoménu. Ochrana biodiverzity a současné příčiny jejího snižování na celosvětové úrovni a v ČR. Funkční diverzita, vlastnosti druhů a druhy v zájmu ochrany.Specifika rostlin a jejich populací jako předmětu ochrany. Způsoby rozmnožování rostlin a jejich důsledky pro ochranu. Alogamie, autogamie a inkompatibilita, apomixie (vegetativní, agamospermie, pseudogamie, zoogamie). Kombinace rozmnožování ve volné přírodě. Polyploidie (auto-/alopolyploidie), polytropický původ polyploidů.Proces invaze a invazní druhy rostlin. Terminologie a kriteria pro hodnocení (původní, zavlečený, přechodně zavlečený, naturalizovaný, invazní druh; neofyt, archeofyt). Invazní proces a jeho dynamika. Zavlečené a invazní druhy rostlin v různých biotopech a v ČR. Důsledky rostlinných invazí a jejich mangement.Genetická hybridizace. Horizontální přenos genetické informace. Taxonomický význam, genetická homogenizace. Geneticky modifikované rostliny, význam, rozšíření, důsledky, přínosy a rizika - případové studie.Pravidla a zásady při druhové ochraně. Přístupy a možnosti k záchraně rostlinných druhů a populací. Význam a srovnání přístupu ex- a in-situ, genové banky, syntéza současných poznatků, záchranné sběry, význam botanických zahrad.Management biotopů zásady péče o lesní a nelesní biotopy, přehled typů opatření, případové studie z praxe.Záchranné programy. Historie a současný stav, struktura záchranného projektu, legislativní rámec. Příklady ohrožených druhů, příčiny jejich ústupu ? výběr modelového druhu pro záchranný program. Další výzkumné a záchranné projekty.

Získané způsobilosti

Pochopení problémuPředmět seznamuje se základní problematikou ochrany rostlin.Vysvětluje principy, které je nutné vzít v potaz při sestavování plánů ochrany rostlin. Seznamuje s postupy tvorby záchranných programů rostlin.

Literatura

Primack R.B., Kindlmann P., Jersáková J. (2001). Biologické principy ochrany přírody. Portál. Praha. 352p. Pyšek P., Sádlo J., Mandák B. (2002). Catalogue of alien plants of the Czech Republic. Preslia 74: 97-186. Primack R.B. (1993). Essentials of conservation biology. Boston University. 564p. Mlíkovský J., Stýblo P. (eds.) 2006. Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky. Praha, ČSOP. 496p. Raup D. M. 1995. O zániku druhů: Je Darwinova teorie o přežívání nejkvalitnějších druhů jediným vysvětlením vývoje života na Zemi? [ExtinctionBad Genes or Bad Luck?] Nakladatelství Lidové noviny, Praha. 187 p. Anonymus (2006). Pravidla hospodaření pro typy lesních přírodních stanovišť v evropsky významných lokalitách soustavy Natura 2000.- PLANETA XIV, 9/2006. Given D.R. 1994. Principles and practice of plant conservation. Chapman&Hall. 289 p. Briggs D., Walters S.M. (2001). Proměnlivost a evoluce rostlin. Cambridge Univ. Press, UP v Olomouci. 531 p. Vačkář D. (2005). Ukazatele změn biodiverzity. Academia, Praha. 298 p. Háková A. et al. (eds) 2004. Zásady péče o nelesní biotopy v rámci soustavy Natura 2000. PLANETA XII,3/2004.

Požadavky

Písemná zkouška a prezentace vlastního projektu.

Garant

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka GillováMgr. Jan Losík, Ph.D.RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.Mgr. Lenka GillováRNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.