Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum environmentální výchovy (EKO / PEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PEV - Praktikum environmentální výchovy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam komunikativních kompetencí a kompetencí k řešení problémů v EVVO; metodická doporučení pro přípravu a provozování ekologických výukových programů (EVP) ve střediscích ekologické výchovy; osvěta veřejnosti k ekologicky příznivějším způsobům života; aplikace námětů z oblasti tzv. domácí ekologie ve výuce a v environmentální osvětě; smysl přímého kontaktu dětí s živou přírodou od předškolního věku; didaktické zvláštnosti terénní výuky ekologických a environmentálních témat; programová a organizační specifika terénních pobytových kurzů environmentální výchovy; Místní Agenda 21 a možnosti její implementace v obcích a školách; role občanských sdružení a jiných neziskových organizací v environmentální osvětě, možnosti a smysl vzájemné spolupráce škol a NNO.

Získané způsobilosti

Aplikace-znát oborová specifika pedagogického procesu-umět přizpůsobit způsob výuky přednášenému tématu-umět připravit výukový program

Literatura

Durrellovi,G. a L. Amatérský přírodovědec. Slovart, Praha, 1997. Pike,G. - Selby,D. Cvičení a hry pro globální výchovu 1, 2. Portál, Praha, 2000. Máchal,-A.Vlašín,M.-Smolíková,D. Desatero domácí ekologie. Rezekvítek, Brno, 2000. Dejmalová,K.- Peterka,J. Ekologická čítanka. Pozdě na budoucnost?. Fortuna, Praha, 2001. Mezřický,V. (ed.). Globalizace. Portál, Praha, 2003. Pike,G. - Selby,D. Globální výchova. Grada, Praha, 1994. Gralla,P. Jak pracuje životní prostředí. Unis, Praha, 1995. Kasíková,H. Kooperativní učení, kooperativní škola. Portál, Praha, 1997. Löw,J.-Míchal,I. Krajinný ráz. Nakladatelství Lesnická práce, Praha, 2003. Nawrath,M. a kol. Krůčky k trvalé udržitelnosti. STEP, Brno, 2000. Dobrorukovi,L. a J. Malá tajemství přírody. Albatros, Praha, 2001. G. Petty. Moderní vyučování. Portál, Praha, 1996. Nováčková,J. Mýty ve vzdělávání. Spirála, Kroměříž, 2001. Pasch M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Portál, Praha, 1998. Máchal A. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Rezekvítek, Brno, 2000. Dohnal,V.- Černý,P. Stát, kraj, obec a občan při ochraně životního prostředí. EPS, Brno, 2003. Čeřovský,J. - Záveský,A. Stezky k přírodě. SPN, Praha, 1989. Kašová,J. Škola trochu jinak. (Projektové vyučování v teorii i praxi). IUVENTA, Kroměříž, 1997. Valenta,J. Učit se být. Agentura STROM & AISIS, Praha, 2000. Tintěra,L. a kol. Úsporná domácnost. ERA, Brno, 2002. Novotná,D.(ed.). Úvod do pojmosloví v ekologii krajiny. MŽP, Praha, 2001. Librová, H. Vlažní a váhaví. Nakladatelství Doplněk, Brno, 2003. Horká,H. Výchova pro 21. století. Koncepce glob. výchovy v podmínkách české školy. Paido, Brno, 2000. Kohák,E. a kol. Závod s časem (texty z morální ekologie). MŽP, Praha, 1996. Seymour,J. - Girardet,H. Zelená planeta. Mladá fronta, Praha, 1993. Kohák,E. Zelená svatozář. SLON, Praha, 2000. Gore,A. Země na misce vah. Argo, Praha, 2000. Silberman,M. 101 metod pro aktivní výcvik a vyučování. Portál, Praha, 1997.

Požadavky

Kolokvium

Garant

doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.Mgr. Jiří Vorlíček