Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza časových řad v ekologii (EKO / PGSCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSCR - Analýza časových řad v ekologii, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie regulace populace, negativní zpětná vazba (závislost na hustotě), zpětnovazební mechanismy. Časové řady. Nezávislost a pořadové korelace, časová a frekvenční doména, fázový diagram, atraktor, komponenty dynamiky, trend a detrendizace, oscilace, ACF, PACF, PRCF, autoregresni log-lineární modely v SAS a R, splinové funkce, GAM, korrelogram, křížové korelace, spektrální analýza. Exogenní faktory, indexy velkoprostorové klimatické proměnlivosti.Cílem kurzu je naučit studenty moderní teorii regulací populací a analyzovat časové řady abundancí. Důraz je kladen na analýzu struktury zpětných vazeb prostřednictvím autoregresních log-lineárních modelů v prostředí programu R. Předpokládají se dobré znalosti základních statistických principů.

Získané způsobilosti

AnalýzaAnalýza časových řad abundancí Identifikace struktury negativních zpětných vazeb a stanovení obsahu periodicity

Literatura

ROYAMA, T. Analytical population dynamics. Chapman & Hall, London. 1992. Begon M, Townsend C, Harper JL. Ecology: From Individuals to Ecosystems. 4th ed. Blackwell Publishing, Cambridge, 2005. Tkadlec E. Populační ekologie: struktura, růst a dynamika populací. BERRYMAN, A.A. Principles of population dynamics and their applications. Stanley Thornes, Cheltenham.1999. Chatfield, C. Time series analysis, forecasting and control. Chapman & Hall, London. 1989.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie a praktická analýza časových dat v programu R

Garant

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.