Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prakt. použití dig. analýzy obrazu v ek. (EKO / PGSDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSDA - Prakt. použití dig. analýzy obrazu v ek., Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem kursu je (1) poskytnout studentům povšechný přehled o současných možnostech digitální analýzy obrazu a jejích aplikacích v biomedicínských oborech (2) na intuitivní úrovni (bez znalosti matematického aparátu a technických detailů) naučit studenty používat základní postupy a nástroje analýzy obrazu a využívat jich při kvantitativním hodnocení obrazové informace (3) naučit studenty efektivně plánovat a zvládat všechny kroky potřebné pro práci na samostatných projektech: získání obrázového materiálu, jeho úprava a proměření, automatizace procedur, vyhodnocení dat v tabulkovém procesoru a jejich prezentace. Obsah přednášek: (1) Úvod do digitální analýzy obrazu, základní pojmy, historie a současné směry, hardwarové a softwarové požadavky. (2) Vstupní zařízení, kamery, skenery atd, obrazové formáty, komprese, archivace, kalibrace, optimální rozlišení. (3) Úprava obrázků (pro prezentaci a vizuální interpretaci versus pro segmentaci a měření), digitální filtry, jejich použití. (4) Transformace a porovnávání barevných a černobílých obrázků a logické a matematické operace s nimi, manuální měření na živých a archivovaných obrázcích. (5) Práce s prostorovou informací, série optických řezů, dekonvoluce, digitální ostření, prostorová rekontrukce. (6) Segmentace obrazu (manuální, automatická, multikriteriální), úprava binárního obrazu nástroji matematické morfologie. (7) Práce s binárními obrazy, binární operace. (8) Automatické měření na objektech binárního obrazu, měřené parametry: význam a interpretace, limitace. (9) Automatizace postupů - tvorba maker. (10) Efektivní zpracování velkých sérií hrubých dat (ukládání, třídění, kategorizace a prezentace) v tabulkovém procesoru.

Literatura

Image analysis: principles and practice. A technical handbook. Joyce-Loebl, UK, 1985. Wilkinson, MHF, Schut, F (eds). Digital image analysis of microbes . Wiley, Chichester, 1998.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

RNDr. Jiří Nedoma, CSc.

Vyučující

RNDr. Jiří Nedoma, CSc.prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.