Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie lesa (EKO / PGSEL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSEL - Ekologie lesa, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na analýzu lesních ekosystémů v čase a prostoru, dále na sezónní cykly vody, uhlíku a minerálních látek v lesních ekosystémech. Součástí předmětu je také část věnovaná hodnocení změn struktury a provozu lesních ekosystémů, teorie stresu, náchylnost a reakce lesa na různé typy narušení. V neposlední řadě je součástí předmětu také úloha lesů v globální ekologii a využití matematického modelování pro hodnocení lesních ekosystémů. V předmětu jsou také obsaženy výsledky výzkumu na trvalých pokusných plochách.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by student měl být schopen:- Vysvětlit podstatu a vnitřní organizaci lesa, ekologické a klimaticko-geografické podmínky jeho existence v čase- Rozlišit různé typy lesa podle jeho druhové skladby, fyziognomie a vzniku- Aplikovat znalosti ekologické zákonitosti existence lesních ekosystémů ve vypracování vědeckých základů lesní produkce (potřeba ekologizace lesnictví)- Vysvětlit hlavní produkční a mimoprodukční (celospolečenské) funkce lesa, stejně jako i příčiny poškození lesů a dopad odlesňování (deforestace) na krajinu i dynamiku celé biosféry- Popsat přehled možných alternativách udržitelného rozvoje v lesním hospodářství - Vysvětlit principy přírodě blízkého, tj. ekologicky orientovaného lesního hospodářství v České republice

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

prof. Ing. Jiří Kulhavý, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.