Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krajinná ekologie (EKO / PGSKE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSKE - Krajinná ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojmy krajina, krajinná ekologie - definice, vznik a zařazení vědního oboru mezi přírodní vědy, systémové pojetí krajiny - dimenze krajiny. Krajinná struktura, složkykrajinné struktury (plošky, koridory, matrice), charakteristiky, související s těmito kategoriemi - typy krajinného uspořádání - využití půdy (land use). Chování krajiny - tokya ekologické vztahy, sítě vztahů, krajinná struktura jako ekologický faktor (spojitost x izolovanost, diverzita x fragmentace), dynamika dějů v krajině, změna a vývoj -moderní ekologické teorie promítnuté do souvislostí krajinné ekologie (teorie ostrovní biogeografie, teorie metapopulací, teorie zdrojů a propadů). Aplikace krajinné ekologie,krajinné hodnocení jakožto prostředník mezi vědeckou kategorií (krajinnou ekologií) a plánováním a řízením krajiny (územní plánování), antropocentrický a biocentrickýpřístup ke krajinnému hodnocení, účel a charakter krajinného hodnocení, nástin aplikačních metod a přístupů (LANDEP, ÚSES, použití modelů, mapy, metody GIS) jako úvod k předmětu Krajinné plánování. Cvičení: názorné ukázky krajinné struktury (letecké snímkování, diapozitivy), sestavení jednoduché tematické mapy krajinné struktury jako jednoho z podkladů krajinného hodnocení, ukázky zapojení katedry na řešení krajinně ekologické problematiky v podobě konkrétních vědeckých úkolů, grantů a rezortních požadavků (Ministerstva životního prostředí ČR, Ministerstva zemědělství ČR).

Získané způsobilosti

ZnalostiDefinovat krajinu a vymezit krajinnou ekologii v systému ekologických vědních disciplin. Popsat hlavní principy spjaté s rozlišováním krajinné struktury, s fungováním a vývojem/změnou v krajině. Podat základní přehled v oblasti aplikované krajinné ekologie.

Literatura

Miklós, L., Izakovičová, Z. Krajina ako geosystém. Veda, Bratislava, 1997. Forman, R. T. T., & Godron, M. Krajinná ekologie. Praha : Academia, 1993. Zonneveld, I.S. Land Ecology. SPB Academic Publishing, Amsterdam, 1995. Storch, D., Mihulka, S. Úvod do současné ekologie. Portál s.r.o., Praha, 2000.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.