Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koloběh prvků a procesy v povodí (EKO / PGSKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSKP - Koloběh prvků a procesy v povodí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poskytnout přehled o základních procesech koloběhu živin (C, N, P, S), organické hmoty (primární produkce, humusové látky) a dalších prvků (Si, Fe, Mn, Al) v ekosystému "povodí - nádrž/jezero" a získat dovednost jejich hodnocení. Obsah přednášek: Základní pojmy pro popis struktury sladkovodních ekosystémů a transportních mechanismů látek v povodí: oběh vody v přírodě, přehled hydrologických procesů, typy tekoucích a stojatých vod, dnové sedimenty, voda v půdě. Principy globálních a lokálních koloběhů jednotlivých prvků. Primární produkce ve sladkovodních ekosystémech. Fosfor: formy výskytu, reakce, původ ve vodách, interakce voda-sediment, eutrofizace povrchových vod, předpovědní modely eutrofizace, řízení kvality povrchových vod. Dusík: formy výskytu, transportní mechanismy, reakce a význam ve vodním prostřední, základní mechanismy vyplavování z lesních a zemědělských půd. Síra: formy výskytu, zdroje, atmosférický transport, acidifikace, koloběh v hydrosféře. Křemík, železo, mangan, hliník a stopové prvky: formy výskytu, reakce, zdroje, uplatnění v biologických procesech ve vodách. Organické látky ve vodách: transport z půdy, vznik ve vodním prostředí, složení, klasifikace, charakterizace, geochemické a biochemické procesy s účastí organických látek ve vodním prostředí.

Literatura

Ward, A.D., Elliot, W.J. Environmental Hydrology. CRC Press, Boca Raton 1995. Pitter, P. Hydrochemie. SNTL, Praha, 567 s., 1990. Hejzlar, J. Koloběh prvků ve vodních ekosystémech a jejich povodí. Wetzel, R.G. Limnology. 2. vydání, W.B. Saunders Comp., Philadelphia, 1985. Springer-Verlag, New York, 429 pp, 2000. Thurman, E.M. Organic Geochemistry of Natural Waters. Dordrecht, 1985.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

doc. RNDr. Josef Hejzlar, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Josef Hejzlar, CSc.doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.