Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekologie (EKO / PGSME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSME - Makroekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška objasňuje makroekologické přístupy ke studiu vztahů mezi organismy a jejich prostředím s důrazem na závislosti týkající se jejich abundancí, distribuce a diverzity. Nevyhnutelně jde tedy o procesy, které se odehrávají v živé přírodě na velkých prostorových a časových škálách. První část přednášky je věnována roli prostoru a prostorové heterogenity v ekologii, druhá se týká procesů týkajících se většího počtu druhů (species assemblages, společenstva a bioty), třetí část se dotýká časové proměnlivosti a dějů probíhajících ve dlouhých časových měřítkách.

Získané způsobilosti

Studenti získají porozumění procesům, které ovlivňují biodiverzitu na planětě Zemi.

Literatura

Brown J.H. Macroecology. University of Chicago Press, Chicago, 1995. Hanski I.A., Gilpin M.E. (eds.). Metapopulation Biology: Ecology, Genetics, and Evolution. Academic Press, San Diego, 1997. Hansson L., Fahrig L., Merriam G. (eds). Mosaic Landscapes and Ecological Processes. Chapmann et Hall, New York, 1995. Gaston K.J., Blackburn T.M. Pattern and Process in Macroecology. Blackwell Science, Oxford, 2000. Risklefs, R.E., Schluter, D. (eds). Species Diversity in Ecological Communities: Historical and Geographical Perspectives. University of Chicago Press, Chicago, 1993. Rosenzweig M. Species Diversity in Space and Time. Cambridge University Press, Cambridge, 1995. Schluter D. The Ecology of Adaptive Radiation. Oxford University Press, Oxford, 2000.

Požadavky

Zkouška - znalost a dobrá orientace v moderní teorii makroekologie podle okruhů

Garant

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.

Vyučující

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.