Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Populační biologie rostlin (EKO / PGSPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSPB - Populační biologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Věda, zabývající se početností jedinců rostlin (populační ekologie) a početností alel až genotypů (populační genetika).Populační ekologie rostlin se stala v 80. letech nejdynamičtější botanickou disciplínou zabývající se jevy na úrovni jedince (organismu) a jejich populací. Na této úrovni došlo k postupnému propojení evoluční biologie a biosystematiky na jedné straně se studiem "community ecology", t.j. se studiem procesů probíhajících uvnitř společenstev. Při studiu klonálních rostlin dochází i k výraznému propojení s ekofyziologií, zejména se směry studujícími přenos živin a produktů fotosyntézy mezi různě integrovanými částmi rostlin. V poslední době je též výraznější propojení s vývojovou ekofyziologií, projevující se zejména ve studiu fotomorfogeneze a jejímu uplatnění ve studiu kompetice.

Literatura

Begon M., Harper J.L., Towsend C.R. Ecology, Individuals, Populations and Communities. 3rd ed., Blackwel Science, Oxford., 1996. Silvertown, Lowet Doust. Introduction to plant population ecology. 2001. Harper. Population biology of plants.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

prof. RNDr. František Krahulec, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. František Krahulec, CSc.prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.