Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Taxonomie prokaryot (EKO / PGSTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PGSTP - Taxonomie prokaryot, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bakteriální taxonomie shrnuje fylogenetické postavení prokaryotních mikroorganizmů (domény Archaea a Bacteria) a vytyčuje pojem systematiky (1 přednáška). Zástupci domény Archaea jsou zmíněni jen v základních rysech čeledí a rodů (1 přednáška). Podstatná část kurzu je věnována mikroorganizmům z domény Bacteria, které jsou v tomto kurzu děleny do tří částí. V první je podrobně zmíněna taxonomie různých tříd kmene Proteobacteria (5 přednášek). Druhá část kurzu zahrnuje další kmeny gramnegativních koků a tyčinek - aerobní, fakultativně anaerobní, obligátně anaerobní; pravidelné i nepravidelné (3 přednášky). Poslední třetí část kuru se týká grampozitivních bakterií (kmeny Actinobacteria a Firmicutes) - morfologicky odlišné skupiny bakterií, jako jsou mykobakteria, nokardioformní či mycélium tvořící bakterie nebo sporulující bakterie (4 přednášky). Na konci tohoto kurzu by měli být studenti schopni používat získané fenotypové a fylogenetické údaje ke klasifikaci mikroorganizmů nebo k jejich typizaci. Dále by mohli chápat podobnost nebo příbuznost mezi bakteriálními druhy a měli by být schopni objasnit vnitro- a mezi-druhovou příbuznost.

Získané způsobilosti

Student je schopen samostatně interpretovat získané údaje při typizaci bakteriálních izolátů i při identifikaci neznámých vzorků prokaryotních mikroorganizmů.

Literatura

Garrity, G.M., Boone, D.R., Castenholz, R.W. (eds.). Bergey s Manual of Systematic Bacteriology. Second edition. Volume One. The Archaea and the Deeply Branching and Phototrophic Bacteria. Springer, USA, 2001. Garrity, G.M., Brenner, D.J., Krieg, N.R., Staley, J.T. (eds.). Bergey s Manual of Systematic Bacteriology. Second edition. Volume Two. The Proteobacteria. Part A Introductory Essays. Springer, USA, 2005. Garrity, G.M., Brenner, D.J., Krieg, N.R., Staley, J.T. (eds.). Bergey s Manual of Systematic Bacteriology. Second edition. Volume Two. The Proteobacteria. Part B The Gammaproteobacteria. Springer, USA, 2005. Garrity, G.M., Brenner, D.J., Krieg, N.R., Staley, J.T. (eds.). Bergey s Manual of Systematic Bacteriology. Second edition. Volume Two. The Proteobacteria. Part C The Alpha-, Beta-, Delta-,and Epsilonproteobacteria. Springer, USA, 2005. Sedláček, I. Taxonomie prokaryot. Masarykova univerzita Brno, 2007. ISBN 80-210-4207-9.Balows, A., Trüper, H.G., Dworkin, M., Harder, W., Schleifer, K.-H. (eds.). The Prokaryotes: A Handbook on the biology of bacteria: ecophysiology, isolation, identification, applications. 2nd ed. Springer-Verlag, New York, 1992.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie.

Vyučující

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.