Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z pedologie (EKO / PPBC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / PPBC - Cvičení z pedologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky podávají posluchačům základní informace o vzniku minerálního podílu půdy a jeho třídění, o organické hmotě půdy, živé složce půdního prostředí, sorpci a koloidních vlastnostech půdy, fyzikálních a chemických vlastnostech půd. Pozornost je věnována půdotvorným procesům a klasifikaci půd jednak z mezinárodního hlediska (FAO UNESCO) a dále klasifikačním systémům používaným v ČR. Nezanedbatelné není ani rozšíření půd ve světě a ČR a jeho zákonitosti. Ve cvičení si posluchači vyzkouší základní analýzu půd vč. metod využívaných v půdní biologii, seznámí se s mapami užívanými v pedologii a při terénním cvičení poznají základní půdní typy.

Získané způsobilosti

Absolvent umí aplikovat znalosti z předmětu pedologie v praxi (zejména z pohledu stanovení základních půdních charakteristik) a umí popsat půdní typy ve vybraném regionu.

Literatura

Zbíral, J. Analýza půd I-III. Brno, 1997. Šarapatka, B. Pedologie. VUP Olomouc, 235 pp., 1996. Šarapatka, B. Vybrané kapitoly z pedologie a ochrany půdy. UPOL Olomouc, 2013.

Požadavky

Předmět je zakončen zápočtem, který je udělován na základě aktivní účasti na cvičeních (laboratorní cvičení, mapy v pedologii, edafon) a terénní exkurzi.

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.Ing. Ladislav Čápprof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.