Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologie (EKO / SZZZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / SZZZE - Základy ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné působení faktorů prostředí na rostliny a živočichy2. Vliv záření na rostliny a živočichy, základní adaptace rostlin na různé světelné podmínky3. Vidění a životní strategie vývoje zraku4. Adaptace rostlin a živočichů na výkyvy teplot a nedostatek či nadbytek vody5. Potravní a energetické vztahy v trofickém řetězci6. Základy populační ekologie, charakteristiky populací7. Vnitrodruhové a mezidruhové vztahy živočichů a rostlin8. Společenstva9. Mechanické faktory (vítr, sníh, požáry) a jejich vliv na život organismů10. Organismy jako bioindikátory stanovištních podmínek, globální změny klimatu a jejich dopady na rozšíření organismů11. Ekologická sukcese12. Druhová diverzita společenstva, úbytek biodiverzity jako globální problém13. Ekosystém - prostorová a trofická struktura14. Primární a sekundární produkce ekosystémů15. Specifické biotopy (vápence, hadce, slaniska, písčité substráty, rumiště), příklady stanovištních specialistů z řad rostlin a živočichů

Získané způsobilosti

Dobrá znalost ekologické teorie na úrovni jedince, populaci, společenstev a ekosystemu. Okruhy otázek jsou zveřejněny na www stránkách katedry.

Požadavky

Statní zkouška - patřičná znalost okruhů otázek v dané specializaci ústní formou

Garant

doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.doc. Mgr. Karel Weidinger, Dr.

Vyučující

prof. MVDr. Emil Tkadlec, CSc.