Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní cvičení z biologie 3 (EKO / TECV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / TECV3 - Terénní cvičení z biologie 3, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedná se o 7 denní exkurzi do biologicky a ekologicky zajímavé částí Slovenské republiky (nejčastěji CHKO Východní Karpaty) s důrazem na mezioborový přístup (botanika, zoologie, ekologie, geomorfologie, geologie, klimatologie, krajinná ekologie, vliv člověka). Kromě práce na vlastním projektu budou probíhat praktická terénní poznávání botanických i zoologických taxonů a biocenóz a také analýza ekologických souvislostí v prostředí výskytu.

Získané způsobilosti

- studenti získají praktické zkušenosti s přípravou experimentálního designu v ekologii- v praxi si vyzkouší některé metody sběru dat- budou schopni analyzovat své výsledky a interpretovat je formou "vědeckého článku"

Literatura

DROZD, P. Biostatistika. Elektronické skriptum. Ostravská univerzita, 2003, Ostrava. DROZD P. (ED.). Význam a využití nových ekologických poznatků pro ochranu přírody. 2004, Ostrava. KREBS CH.J. Ecological Methodology. 1999, Addison Wesley Longman, Menlo Park. LOSOS B. Cvičení z ekologie živočichů. Skriptum, Přirodovědná fakulta Masarykovy univerzity, 1992, Brno. JONGMAN R. H. G., TER BRAAK C. J. F. & VAN TONGEREN O. F. R. Data Analysis in Community and Landscape Ecology. 1995, Cambridge University Press. SOUTHWOOD T.R.E. & HENDERSON P. Ecological Methods. 2000, Blackwell Publishing Professional. CRAWLEY M.J. (ED.). Plant Ecology. 1997, Blackwell Science, London.

Požadavky

Přibližně 10 dní před vlastním terénním cvičením odevzdají studenti finální návrhy na vlastní výzkum s odkazy na vědecké práce zabývající se danou problematikou (z odborných periodik). Po terénním sběru dat studenti odevzdají výsledky projektu ve formě vědeckého článku a odevzdají protokoly z exkurzí.

Garant

RNDr. Tomáš Kuras, Ph.D.

Vyučující

Pavel DrozdRNDr. Tomáš Kuras, Ph.D.doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.