Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus a územní plánování (EKO / UUPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / UUPO - Urbanismus a územní plánování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Urbanismus se zabývá lidskými sídly. Během semestru se pokusíme najít odpovědi na následující otázky : § Je koncentrace lidí do sídel zákonitým fenoménem historického vývoje lidstva ?§ Není to naopak slepá ulička přirozeného životního stylu a cesta k našemu sebezničení ? § Je růst sídel živelný proces, anebo je možno ho ovlivnit ? § Jaká je role trhu, občanů, politiků, architektů a dalších odborných profesí při rozvoji sídel?§ Existují zákonitosti funkčního a prostorového uspořádání sídla ? § Má prostředí sídla vliv na chování jeho obyvatel ? § Jaká je role biotických prvků v sídle ? § Je urbanismus věda nebo umění ? Územní plánování se zabývá praktickou aplikací urbanismu do plánování, přetváření a rozvoje sídel a krajiny. Pro ekology je účelné znát nástroje územního plánování, principy jejich vzniku, projednávání, schvalování a uplatňování, ale také způsoby obrany při právně neregulérním či lobistickém chování některých partnerů.

Literatura

Vyhláška MMR 131/1998 Sb. O územně plánovacích podkladech a územně plánovací dokumentace . Zákon č. 50/1976 Sb. O územním plánování a stavebním řádu ve znění novel. Mejsnarová, J. (ed.). Urbanismus a územní plánování. ČVUT Praha, 1999. Hexner, M., Novák, J. Urbanistická kompozice. ČVUT Praha, 1996. Maier, K. Územní plánování. ČVUT Praha, 2000. Hrůza, J., Zajíc, J. Vývoj urbanismu I a II. Praha: ČVUT, 1995.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.