Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Územní plánování (EKO / UUPO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / UUPO1 - Územní plánování, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Urbanismus se zabývá lidskými sídly. Územní plánování také; je de facto praktickou aplikací urbanismu do oblasti rozhodování a řízení rozvoje sídel a krajiny, jejich konsolidace a přetváření. Pro ekology je účelné znát jak urbanistickou teorii, tak územně plánovací praxi - nástroje územního plánování, principy jejich vzniku, způsoby jejich projednávání, schvalování a uplatňování. Ale také způsoby obrany při setkání s právně neregulérními či lobbistickými excesy.Během semestru se pokusíme najít odpovědi na následující otázky :Je koncentrace lidí do sídel zákonitým fenoménem historického vývoje lidstva ? Není to naopak slepá ulička přirozeného životního stylu a cesta k našemu sebezničení ?Je urbanismus věda nebo umění ?Je růst sídel živelný proces, anebo je možno ho ovlivnit ? Jaká je role trhu, občanů, politiků, architektů a dalších odborných profesí při konsolidaci a rozvoji sídel? Existují zákonitosti funkčního a prostorového uspořádání sídla ?Co jsou to rozvojové potenciály sídla, je důležité je znát a využívat ?Jaká je škála funkcí a jaké jsou důsledky jejich uspořádání v sídle ? Jaká je role biotických prvků v urbanizovaném území ?Má prostředí sídla vliv na chování jeho obyvatel ?

Literatura

Jiří Hrůza. Charty moderního urbanismu. Jan Gehl. Města pro lidi, Partnerství 2012. Hexner, Novák. Urbanistická kompozice. ČVUT Praha,, 1996. Karel Maier. Územní plánování. Hrůza, J., Zajíc, J. Vývoj urbanismu I a II. Praha: ČVUT, 1995.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.Ing. arch. Stanislav Žeravaprof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.Ing. arch. Stanislav Žerava