Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Využití a ochrana krajiny (EKO / VYKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / VYKO - Využití a ochrana krajiny, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje posluchače se základní prostorovou diferenciací krajiny, s historickými aspekty vývoje české krajiny v kontextu střední Evropy, s procesem kultivace původní přírodní krajiny, základními archetypy kulturní krajiny a kategoriemi historické kulturní krajiny. Pozornost je věnována problematice současné krajiny v evropském kontextu, využíváním území a návrhům opatření na eliminaci negativních vlivů. Posluchači se seznámí s metodikami krajinného plánování, hodnocením krajinného rázu a s projekcí opatření na posílení ekologické stability krajiny a snížení negativních vlivů na složky životního prostředí.

Získané způsobilosti

PochopeníUrčit příznaky historického a kulturního landuse (tj. formy využití území).Rozpoznat jejich dopad na typologii krajinné struktury a na proces fungování krajiny.

Literatura

GOJDA M. Archeologie krajiny. Vydavatelství Academia Praha, 2000, 238 s. Kozová, M., Pauditšová, E., Pinka, M. Krajinné plánovanie. STU Bratislava, UK Bratislava, UKF Nitra, SPU Nitra, 2013, 326 s. Sklenička, P. Základy krajinného plánování. Praha, 2003. Šarapatka, B., Niggli, U. a kol. Zemědělství a krajina: cesty k vzájemnému souladu. Olomouc, 2008. LÖW J., MÍCHAL I. 2003 Krajinný ráz. Nakladatelství Lesnická práce, Praha, 2003, 552 s..

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

Mgr. Patrik Netopilprof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.