Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj krajiny a její využití (EKO / VYKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / VYKV - Vývoj krajiny a její využití, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historické aspekty vývoje krajiny na území České republiky a rámci evropského prostoru, zejména středoevropského. Využití krajiny s důrazem na vliv přírodních podmínek a člověka.Typizace přírodních krajin a proces kultivace přírodní krajiny. Základní arechetypy kulturní krajiny, historie působení člověka na krajinu v rámci našeho území i v evropských souvislostech (od neolitu do současnosti). Vývoj kulturně historického postoje ke krajině. Dynamika vývoje a využití kulturní krajiny se zaměřením na naši i evropskou zemědělskou krajinu, typizace zemědělských krajin. Sídelně historické zóny České republiky.Využití archivních i současných informačních zdrojů (zejména map vojenských mapování, map stabilního katastru, topografických map, leteckých měřických snímků a satelitních snímků) pro studium dynamiky využití krajiny, včetně reprezentativních příkladů.Problematika krajinného rázu a jeho ochrany, legislativní ochrana přírody a krajiny v českém i evropském kontextu (Zákon o ochraně přírody a krajiny a Evropská úmluva o krajině).

Získané způsobilosti

PochopeníUrčit příznaky historického a kulturního landuse (tj. formy využití území).Rozpoznat jejich dopad na typologii krajinné struktury a na proces fungování krajiny.

Literatura

GOJDA M. Archeologie krajiny. Vydavatelství Academia Praha, 2000, 238 s. BERANOVÁ, Magdalena a KUBAČÁK, Antonín. Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě. 1. vyd. Praha: Libri, 2010. 430 s. ISBN 978-80-7277-113-4. KOLEJKA, Jaromír. Přírodní krajiny České republiky: katalog typů přírodních krajin. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014. 359 s. ISBN 978-80-210-6660-1. LIPSKÝ, Zdeněk. Sledování změn v kulturní krajině: učební text pro cvičení z předmětu Krajinná ekologie. Kostelec nad Černými Lesy: Lesnická práce, 2000. 71 s., 6 obr. na příl. ISBN 80-213-0643-2. BIČÍK, Ivan a kol. Vývoj využití ploch v Česku. Vyd. 1. Praha: Česká geografická společnost, 2010. 250 s. Geographica; sv. 3. ISBN 978-80-904521-3-8. Šarapatka, B., Niggli, U. a kol. Zemědělství a krajina: cesty k vzájemnému souladu. Olomouc, 2008. LÖW J., MÍCHAL I. 2003 Krajinný ráz. Nakladatelství Lesnická práce, Praha, 2003, 552 s..

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

Mgr. Patrik Netopilprof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.