Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie živočichů (EKO / YEKŽO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / YEKŽO - Ekologie živočichů, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň oboru, ekologické vymezení pojmu "živočich", základní pojmy a rozdělení ekologie živočichů. Prostředí, složky, faktory, jejich typy, časové působení, valence a tolerance, spolupůsobení faktorů, vliv na ontogenezi a fylogenezi, procesy adaptace, abaptace, speciace a domestikace. Záření, zdroje, spektrum, intenzita, vliv na živočichy, vnímání světla a reakce na světlo, světlo jako primárně periodický faktor, fotoperiodismus, biologické rytmy. Teplota, teplo, závislost biolog. dějů na teplotě termobiologické typy živočichů, typy adaptací na chlad a teplo, hibernace. Allenovo, Glogerovo, Jordanovo pravidlo, Dehnellův fenomén. Voda jako prostředí, specifické vlastnosti vodního prostředí a působení fyzikálních a chemických faktorů, hlavní limitní faktory pro živočichy (hustota, obsah plynů, salinita, hydrostatický tlak, proudění, tepelná vodivost, povrchové napětí) Specifické adaptace, základní rozdělení typů vod. Suchozemské prostředí, specifické vlastnosti a působení fyzikálních a chemických faktorů, hlavní limitní faktory pro živočichy, specifické adaptace (gravitace, hustota a proudění vzduchu, obsah plynů, atmosferický tlak atd.) Voda v suchozemských ekosystémech, příjem a potřeba vody suchozemskými živočichy, adaptace na nedostatek. Adaptace na přítomnost kapalné, plynné a pevné fáze vody. Půda jako prostředí, specifické vlastnosti půdy a jejich význam pro živočichy, adaptace fauny na půdní prostředí (struktura, textura, obsah vody a plynů, chemické vlastnosti). Zooedafon jako specifické společenstvo, podíl na obsahu organických látek a jeho význam v koloběhu živin. Jedinec - populace - druh, vnitrodruhové vztahy, teritorium, home range, areál, izolace a vytváření skupin, Aleeho princip. Populace, hlavní charakteristiky (natalita, mortalita, migrace, věkové složení, abundance denzita). Potrava jako ekologický faktor, potravní typy, formy výživy, adaptace na příjem potravy. Selektivní příjem potravy, přechod na náhradní potravu. Mezidruhové vztahy, vliv interakcí pro jednotlivé populace a společenstva, vliv na rovnováhu mezi populacemi. Společenstva, typy společenstev, komplexní a dílčí společenstva, vertikální a horizontální členění společenstev, mozaikovitost společenstev, ekoton. Primární a sekundární společenstva, periodicita, vývoj. Kvalitativní a kvantitativní znaky společenstev živočichů a jejich hodnocení.. Ekosystém, struktura ekosystému a funkce živočichů v něm,ekologická nika, trofická struktura ekosystému, tok energie, koloběh látek. Primární a sekundární produktivita, asimilace. Vývoj ekosystému, sukcese, strategie, klimax, zpětnovazebná unkce živočichů v homeostázi ekosystémů, evoluce ekosystémů z hlediska živočišné složky, funkce živočichů v jednotlivých biomech.

Získané způsobilosti

Znalosti- popsat základní informace o ekofyziologii živočichů- popsat faktory prostředí a vysvětlit jejich působení na živočichy- vysvětlit hlavní evoluční směry a strategie adaptací na faktory prostředí- znát základy ekologie populací a společenstev

Literatura

Losos, B., Gulička, J., Lellák, J., Pelikán, J. Ekologie živočichů. SPN Praha, 320 s., 1985. Begon, M., Harper, J., Townsend, C.R.. Ekologie. Jedinci, populace a společenstva. Vydavatelství Univerzity Palackého 949 pp., 1997. Vlasák, P. Ekologie savců. Academia Praha 292 s., 1986. Losos, B., Gulička, J., Lellák, J., Pelikán, J. Ekologie živočichů. SPN Praha, 320 s., 1985. Janský, L. Fysiologie adaptací. Academia Praha, 212 s., 1979.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.