Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy didaktiky péče o živ. prostředí (EKO / ZDBZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / ZDBZP - Základy didaktiky péče o živ. prostředí, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ákladní etapy vývoje české ekopedagogiky; cíle a prostředky environmentální výchovy; současná terminologie; právní zakotvení environmentálního vzdělávání (EV), výchovy a osvěty (EVVO) v ČR; etické zřetele EV; didaktická doporučení pro EV na středních školách; klíčové kompetence; metodická specifika výuky základů ekologie, environmentalistiky, základních globálních problémů životního prostředí; projektová výuka jako stěžejní metoda EV; středoškolské učebnice ekologie a environmentalistiky; důvody a možnosti ekologizace výuky a provozu škol a školských zařízení; právo na informace o životním prostředí ve výuce environmentalistiky; role školního koordinátora EVVO; postavení EVVO ve školním vzdělávacím programu.

Získané způsobilosti

Aplikace-znát oborová specifika pedagogického procesu-chápat a znát věkově specifická omezení chápání žáků-chápat a znát věkově specifické potřeby a zájmy žáků-umět přizpůsobit způsob výuky přednášenému tématu-umět připravit přednášku, cvičení, seminář a exkurzi

Literatura

Berger,J. Ekologie - učebnice pro gymnázia a střední odborné školy. České Budějovice, KOPP, 1998. Braniš,M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. Praha, Informatorium, 1997. Capra,F. Bod obratu. Praha, DharmaGaia, 2002. Dejmalová,K.- Peterka,J. Ekologická čítanka. Pozdě na budoucnost?. Praha, Fortuna, 2001. Horká H. Ekologická dimenze výchovy a vzdělávání ve škole 21. století. Brno. Masarykova univerzita v Brně, 2005. Chytrý,M - Kučera,T.- Kočí,M. Katalog biotopů České republiky. Praha, AOPřK, 2001. Cílek,V. Krajiny vnitřní a vnější. Praha, Dokořán, 2002. Máchal, A. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno : Rezekvítek, 2000. Hawken,P, Lovins,A., Lovinsová,H. Přírodní kapitalismus. Praha, Mladá fronta, 2003. Dohnal,V.- Černý,P. Stát, kraj, obec a občan při ochraně životního prostředí. Brno, EPS, 2003. Čeřovský,J. - Záveský,A. Stezky k přírodě. SPN Praha, 1989. Horká,H. Teorie a metodika ekologické výchovy. Brno, Paido, 1996.

Požadavky

Exam - good knowledge and orientation in modern theory of life histories on selected subjects

Garant

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.Mgr. Jiří VorlíčekRNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.Mgr. Jiří Vorlíček