Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy didaktiky environment. výchovy (EKO / ZDEV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / ZDEV1 - Základy didaktiky environment. výchovy, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní etapy vývoje české ekopedagogicky; cíle a prostředky environmentální výchovy; současná terminologie; právní zakotvení environmentálního vzdělávání (EV), výchovy a osvěty (EVVO) v ČR; etické zřetele EV; didaktická doporučení pro EV na základních a středních školách a v mimoškolních činnostech; klíčové kompetence; metodická specifika výuky základů ekologie, environmentalistiky, základních globálních problémů životního prostředí; projektová výuka jako stěžejní metoda EV; důvody a možnosti ekologizace výuky a provozu škol a školských zařízení; právo na informace o životním prostředí ve výuce environmentalistiky, v občanské výchově, v mimoškolní výchově; role školního koordinátora EVVO; postavení EVVO ve školním vzdělávacím programu ZŠ a SŠ.

Získané způsobilosti

Aplikace-znát oborová specifika pedagogického procesu-chápat a znát věkově specifická omezení chápání žáků-chápat a znát věkově specifické potřeby a zájmy žáků-umět přizpůsobit způsob výuky přednášenému tématu-umět připravit přednášku, cvičení, seminář a exkurzi

Literatura

Matějček T. Ekologická a environmentální výchova. Učební text k průřezovému tématu Environmentální výchova podle RVP ZV). Praha, Nakladatelství ČGS, 2007. Horká H. Ekologická dimenze výchovy a vzdělávání ve škole 21. století. Brno. Masarykova univerzita v Brně, 2005. Metodický pokyn MŠMT. EVVO ve školách a škol. zařízeních ze 14. 12. 2001. Praha: MŠMT, 2001. Pike,G. Selby,D. Globální výchova. Praha, Grada, 1994. Kvasničková D. Metodická příručka k ekologickému vzdělávání na středních školách. Praha, Fragment, 1998. Kratochvílová J. Projektová výuka. Brno, MU, 2006. Máchal A. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Rezekvítek, Brno, 2000.

Požadavky

Zkouška - dobrý přehled vybrané teorie

Garant

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.Mgr. Jiří VorlíčekRNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D.Mgr. Jiří Vorlíček