Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz zimní ekologie (EKO / ZHOEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / ZHOEK - Kurz zimní ekologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terénní kurs zimní ekologie přináší netradiční pohled na horské biotopy mimo vegetační období. Seznamuje se základními charakteristikami a limitujícími faktory přírodního prostředí v zimním období na příkladu horských ekosystémů. Pozornost je věnována demonstraci a praktickému měření základních parametrů prostředí, zejména teploty vzduchu, teploty půdy, hloubky, sledování struktury a vlastností sněhové pokrývky, prostorové distribuce sněhu, námrazy, projevům činnosti větru. Součástí kursu je jednoduché sledování vlivů těchto faktorů na vybrané druhy rostlin a na prostorový "pattern" (rozložení) rostlinných společenstev v horském prostředí. Součástí kursu je skupinová práce na řešení konkrétního projektu v terénu.Terénní demonstrace a měření jsou v podvečerních hodinách doplněny krátkými přednáškami zaměřenými na problematiku "zimní ekologie", lavinové prevence (Horská služba) a prezentaci horského území, ve kterém kurs probíhá (správy chráněných území).Význam sněhu. Vznik a formování sněhu.Základní typy sněhu. Metamorfóza sněhu. Vlastnosti sněhové pokrývky.Měření a mapování sněhu. Vliv různých faktorů na sněhovou distribuci a vlastnosti sněhuVliv sněhu a mrazu na vegetaci a živočichy.Laviny a lavinová prevence.

Získané způsobilosti

AplikaceAplikace poznatků z ekologie rostlin a živočichů v kontextu sezónních změnUkázka základních vlastností zimního prostředí z různých pohledůVytvoření schématu prosorovo-časových změn na modelovém území

Literatura

Körner C. Alpine plant life. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg., 1999. Jeník J. (1961):. Alpinská vegetace Krkonoš, Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku. Teorie anemo-orografických ekosystémů. Praha, Nakladatelství ČSAV, 409 s. Wielgolaski F. E. Ecosystems of the World 3. Polar and Alpine Tundra. Elsevier, Amsterdam., 1997. Fascinující svět sněhových krystalů v elektronovém mikroskopu: http://www.anri.barc.usda.gov/emusnow/comparison/comp2.htm. Institute for Snow and Avalanche Research, Davos http://www.slf.ch/english_EN. Marchand P. J. (1996). Life in the cold: An introduction to vinter ecology. University Press of New England, Hanover and London. Opera Corcontica. Sborník krkonošských prací. Sněhová škola v Lake Placid (USA): http://www.blueiceonline.com/howsite/howindex.html. Doesken N. J. et Judein A. (1997). Snow Booklet. Colorado State University. Jones H. G. et al. (2001). Snow Ecology. Cambridge University Press. Kirk R. (1998). Snow. Washington UP. Ellenberg H. (1988):. Vegetation Ecology of Central Europe. Fourth edition. Cambridge University Press, Cambridge. Vše o sněhu na serveru National Snow and Ice Data Center (NASA, USA): http://http://nsidc.org/. Houdek I. et Vrba M. (1956). Zimní nebezpečí v horách. STN Praha.

Požadavky

Podmínky absolvovánízápočet - předložení analyzovaných výstupů kurzu

Garant

RNDr. Marek Banaš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marek Banaš, Ph.D.RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D.