Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zemědělství a lesnictví v ochr. přírody (EKO / ZLOPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / ZLOPK - Zemědělství a lesnictví v ochr. přírody, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Multifunkční využití krajiny, funkční biodiverzita a ekologická infrastruktura jsou termíny odrážející novou filozofii v zemědělství a využívání krajiny. Předmět se bude zabývat strukturní diverzitou a ekologickými vztahy v zemědělské krajině, biotopy v této krajině a jejich významem, ornou půdou a trvalými travními porosty včetně optimalizací jejich využívání (eroze, plánování ekologických vyrovnávacích ploch, neobhospodařované okraje polí, lemy cest a aleje, biotopy hmyzu včetně opylovačů, ochrana ptáků, zvýšení biologické aktivity půdy?.). Obdobná problematika bude řešena ve speciálních kulturách - sady vinohrady. Pozornost bude věnována vodním tokům, rybníkům, mokřadům, prameništím v zemědělské krajině (břehové porosty, management a ochrana vodních biotopů, revitalizace v zemědělské krajině?..). Řešena bude i problematika ekologických přístupů v lesnictví. Zanedbatelné nejsou ani krajinotvorné programy (EU, rezorty).

Získané způsobilosti

Absolvent umí vysvětlit základní pojmy agroekologie a lesnické ekologie, popsat hlavní způsoby hospodaření a jejich vliv na životní prostředí, rozumí tvorbě politiky v ochraně zemědělské krajiny a lesa a je schopen vyjmenovat možnosti opatření v agro-envi politice.

Literatura

Van Elsen, T., Götz, D. Naturschutz praktisch. Stiftung Ökologie und Landbau (SÖL), Germany, 108 pp., 2000. Boller, E.F., Häni, F., Poehling, H.M. Ökologische Infrastrukturen. IOBC, Mattenbach AG, Switzerland, 212 pp., 2004. Šarapatka, B., Niggli, U. a kol. Zemědělství a krajina: cesty k vzájemnému souladu. Olomouc, 2008.

Požadavky

zkouška: znalost a dobrá orientace v probraných tématech

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.