Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znečišťování a ochrana vod (EKO / ZOVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / ZOVP - Znečišťování a ochrana vod, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní recipienty odpadních vod a dalších odpadů z lidské činnosti. Možnosti příjmu odpadů a reakce na ně (podzemní kolektory, jezera, řeky, jiné biomy vod).Historický vývoj znečištění vod, současný stav v ČR, odhad v ostatním světě.Způsoby a rychlost samočištění v jednotlivých biomech vody. Havárie na podzemních vodách, v řekách, v jezerech.Světové příklady havárií.Tradiční zdroje znečištění, přehled a vývoj jejich změn.Možnosti ochrany vod před znečištěním. Možnosti praktické a legislativní, podle typu recipientů.Současná legislativa k ochraně vod v ČR, její vývoj, a přechod k legislativě EU. Současné přechodné procesy, příklady pilotních projektů v ČR.

Získané způsobilosti

ZnalostiDefinovat znečištění vodních ekosystémů.Určit a vyjmenovat způsoby řešení, včetně legislativních nástrojů.

Literatura

http://ekologie.upol.cz/ku/mvhSměrnice 2000/60/ES z 23. října 2000 tzv. Rámcová směrnice ES v oblasti vodní politiky . web stránky Ministerstva zemědělství ČR. web stránky Ministerstva životního prostředí ČR. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách. 2001. Štěrba,O. Znečišťování a ochrana vod. Olomouc, 1988.

Požadavky

Aktivní účast v hodině.

Garant

doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Martin Rulík, Ph.D.