Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zneč. půd, degradace, ochrana půd. fondu (EKO / ZPOPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EKO / ZPOPF - Zneč. půd, degradace, ochrana půd. fondu, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný obsah předmětu Znečištění půd a ochrana půdního fondu: úvod do disciplíny, základní pojmy a vybrané kapitoly z Pedologie související s danou problematikou, kvalita půdy, základní typy degradace půdy, acidifikace a alkalizace půd, zasolení půdy, intoxikace půd potenciálně rizikovými prvky, intoxikace půd organickými rizikovými látkami, další typy kontaminace a degradace půd, monitoring cizorodých látek v půdách, využití geografických informačních systémů v monitoringu půd, přístupy ke zlepšení a obnově kvality půdy, ochrana půdního fondu, upravující zákony vč. Evropské úmluvy o krajině, bonitace půd.

Získané způsobilosti

Posluchač je schopen identifikovat hlavní formy degradace půdy, předpovědět degradaci půdy v ČR a v Evropě a orientovat se v právu ochrany půdy.

Literatura

Bedrna, Z. Environmentalne podoznalectvo. Bratislava, 2002. Němeček, J., Vácha, R., Podlešáková, E. (2010):. Hodnocení kontaminace půd v ČR. VÚMOP Praha, 148 s. Šarapatka, B., Dlapa, P., Bedrna, Z. Kvalita a degradace půd. VUP Olomouc, 249 pp., 2002. ÚKZÚZ Brno. materiály monitoringu půd. Šarapatka, B. (2014). Pedologie a ochrana půdy. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci. Vopravil, J. a kol. (2009. Půda a její hodnocení v ČR. I. díl. VÚMOP Praha, 147 s. Vopravil, J. a kol. (2011):. Půda a její hodnocení v ČR. II. díl. VÚMOP Praha, 155 s. Gardiner, T. D., Miller, R. W. (2008):. Soils in ourenvironment. PearsonEducation, Inc., 600 s. Zákony upravující ochranu půdního fondu publikované ve Sbírce zákonů, pracovní materiály monitoringu půd - ÚKZÚZ Brno.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.

Vyučující

prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc.