Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algebra 1 (KAG / ALG2D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / ALG2D - Algebra 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Binární relace na množině. Reflexivní, symetrická a tranzitivní relace. Ekvivalence a rozklady množin, faktorová množina.2. Grupoidy, pologrupy a grupy. Přirozená mocnina prvku v pologrupě, celočíselná mocnina prvku v grupě. Homomorfismy a kongruence, faktorové grupoidy, věta o homomorfismu pro grupoidy. Podgrupy a normální podgrupy grup, kongruence a homomorfismy grup. Faktorové grupy. Věta o homomorfismu pro grupy, věty o izomorfismu grup. Podgrupa generovaná množinou, řád prvku a řád podgrupy. Cyklické grupy. Permutační grupy, Cayleyova věta.3. Okruhy, obory integrity a tělesa. Podokruhy a ideály, faktorový okruh podle ideálu. Prvoideály a maximální ideály. Homomorfismy a kongruence okruhů, faktorové okruhy podle kongruence. Věta o homomorfismu. Řád prvku v okruhu, charakteristika okruhu, prvookruh. Direktní součin okruhů.

Získané způsobilosti

1. ZnalostiZískání základních poznatků o relacích, grupách a okruzích.

Literatura

Hort D. , Rachůnek J. Algebra 1. UP Olomouc, 2003. Halaš R., Chajda I. Cvičení z algebry. VUP Olomouc, 1999. Rachůnek, J. Grupy a okruhy. VUP Olomouc, 2005. Bican L. Lineární algebra. SNTL Praha, 1979. Jukl M. Lineární algebra. Univerzita Palackého Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1270-5.I., Chajda. Úvod do algebry. UP Olomouc, 1999.

Požadavky

Zápočet: účast na cvičení, písemka.Zkouška: rozumět problematice, umět dokázat základní tvrzení.

Garant

prof. Mgr. Radomír Halaš, Dr.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Emanovský, Ph.D.prof. Mgr. Radomír Halaš, Dr.doc. RNDr. Petr Emanovský, Ph.D.prof. Mgr. Radomír Halaš, Dr.