Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk (KAG / CJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / CJ - Český jazyk, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj pravopisné normy, pravopisné příručky.2. Pravopis lexikální, psaní i/y po souhláskách obojetných, psaní i/y po písmenu c. Psaní ú, ů, u. Psaní skupin bje, vje, bě, vě, mě, mně.3. Psaní předložek s (se), z (ze). Psaní předpon s-, se-, z-, ze-, vz-, vze-.Střídání délky při tvoření slov. Přídavná jména konatelská a účelová. Psaní n/nn.4. Zkratky a značky. Pravopis souhláskových skupin, psaní spřežek a spřahování.5. Pravopis a výslovnost přejatých slov se s/z. Psaní slov přejatých.6. Psaní velkých písmen.7. Psaní čárky ve větě jednoduché. Psaní čárky v souvětí a v infinitivních konstrukcích.8. Skloňování podst. jm. rodu mužského, skloňování zeměpisných a vlastních jmen.9. Skloňování podst. jm. rodu ženského, skloňování osobních a zeměpisných jmen.10. Skloňování podst. jm. rodu středního, včetně zeměpisných.11. Přídavná jména, přídavná jména přivlastňovací, konkurence jmenných a složených tvarů.12. Zájmena. Číslovky. Slovesa.13. Zápočet.

Získané způsobilosti

Student ovládá lexikální, morfologický a syntaktický pravopis, morfologický systém češtiny, je schopen korekce vlastního psaného textu.

Literatura

Krobotová , M. Česká morfologie: cvičení. Olomouc 2005. Daneš, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Academia, Praha 1997. Čechová, M. Čeština - řeč a jazyk. Praha: ISV, 1996. Hlavsová, J. Čeština bez chyb: 333 slov, v nichž se často chybuje. Vimperk, 2001. Čmejrková, S. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. Svozilová, N. Jak dnes píšeme, mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině: (Jazykové sloupky z Literárních novin 1992-99). Jinočany: H&H, 2000. ISBN 8086022641.SGALL, P.; PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha: Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0871-5. On-line katalogy knihoven. Bednaříková, B. Praktická cvičení z tvarosloví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. ISBN 9788024420585.Ústav pro jazyk české. Pravidla českého pravopisu. Příruční mluvnice češtiny. Praha, 1996. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Academia, Praha 1994.

Požadavky

- účast na seminářích s max. počtem absencí 2x za semestr - plnění zadaných úkolů (vyhledávání řešení sporných otázek, vypracování krátkých referátů na zadané téma atd.) - aktivní zapojení do diskuse - závěrečný písemný test

Garant

PhDr. Milena Machalová