Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elementární geometrie 1 (KAG / KELG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / KELG1 - Elementární geometrie 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Planimetrie:Terminologie a symbolika.Pojem řešení konstrukční úlohy.Řešitelnost geometrických úloh danými prostředky, speciálně euklidovskými.Metoda konstrukce na základě algebraických výrazů, dělicí poměr.Množiny bodů dané vlastnosti.Apolloniova kružnice.Apolloniovy a Pappovy úlohy.Kuželosečky - definice, konstrukce a ohniskové vlastnosti elipsy, hyperboly a paraboly. Konstrukce kuželoseček z daných prvků.Mocnost bodu ke kružnici, chordála, potenční střed.Svazky kružnic, užití.Shodná zobrazení v rovině - definice, klasifikace, jejich vlastnosti, skládání a užití k řešení úloh.Podobnost a stejnolehlost v rovině, vlastnosti a užití k řešení úloh.Eulerova přímka a Feuerbachova kružnice.Kruhová inverze - obraz bodu, přímky, kružnice, vlastnosti. Užití k řešení úloh.Hilbertův axiomatický systém.

Získané způsobilosti

1. Znalosti Studenti popisují geometrické konstrukce a zobrazení v rovině.

Literatura

Vyšín J. a kol. Geometrie II. SPN Bratislava, 1970. Vyšín J. a kol. Geometrie I. SPN Praha, 1965. Machala F., Sedlářová M., Srovnal. Konstrukční geometrie. UP Olomouc, 1989.

Požadavky

Zápočet: napsat zápočtovou písemku (získat alespoň polovinu bodů) a odevzdat dva rysy.Zkouška: rozumět látce a umět řešit dané příklady.

Garant

Mgr. Marie Chodorová, Ph.D.