Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elementární geometrie 2 (KAG / KELG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / KELG2 - Elementární geometrie 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stereometrie. Polohové a metrické vlastnosti základních geometrických útvarů, vzájemné polohy, rovnoběžnost, vzdálenost, odchylky, kolmost - definice, kriteria, vlastnosti.2. Elementární plochy a tělesa. Konvexní tělesa a Platonova tělesa.3. Rovnoběžné promítání - základní vlastnosti a invarianty rovnoběžných promítání, speciální vlastnosti pravoúhlého promítání.4. Osová afinita v prostoru a v rovině, vlastnosti, obraz kružnice v osové afinitě. Kolineace - pojem, základní vlastnosti.5. Volné rovnoběžné promítání - základní vlastnosti, zobrazování hranatých a oblých těles. Řez těles rovinou, průsečík přímky s tělesem, řešení prostorových konstrukčních úloh.6. Mongeovo promítání - základní pojmy, zobrazení bodu, přímky a roviny. Polohové a metrické úlohy. Zobrazení jednoduchých prvků užitím základních polohových a metrických úloh.

Získané způsobilosti

1. Znalosti Studenti popisují geometrické konstrukce a zobrazenív prostoru.

Literatura

Machala F., Sedlářová M., Srovnal. Konstrukční geometrie. UP Olomouc, 1989.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičení,), odevzdat tři výkresy a model tělesa.Zkouška: rozumět látce a umět řešit dané příklady.

Garant

Mgr. Marie Chodorová, Ph.D.