Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravděpodobnost a mat. statistika (KAG / KPSTI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / KPSTI - Pravděpodobnost a mat. statistika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Teorie pravděpodobnosti:Náhodné jevy a jejich pravděpodobnost, pravděpodobnostní prostory.Podmíněná pravděpodobnost, závislost a nezávislost náhodných jevů, úplná pravděpodobnost, Bayesův vzorec.Náhodná veličina na diskrétním prostoru, nezávislost náhodných veličin, základní momenty, charakteristická funkce.Čebyševova nerovnost, zákon velkých čísel v Čebyševově tvaru.Bernoulliho schéma pokusů, alternativní, binomické, Poissonovo a multinomické rozdělení.Náhodná veličina na obecném prostoru, vlastnosti hustoty a distribuční funkce.Normální rozdělení, centrální limitní věty.Další důležitá absolutně spojitá rozdělení - rovnoměrné, exponenciální, gama-rozdělení, chí-kvadrát rozdělení, t-rozdělení, F-rozdělení.Přehled základních charakteristik jednorozměrných i vícerozměrných náhodných veličin, podmíněné charakteristiky.2. Matematická statistika:Náhodný výběr, základní výběrové charakteristiky a jejich vztah k teoretickým charakteristikám.Bodové a intervalové odhady parametrů rozdělení.Testování statistických hypotéz, druhy statistických testů, konstrukce testových kritérií.Analýza experimentálních údajů metrického, ordinálního a nominálního typu, nejužívanější statistické prostředky.

Získané způsobilosti

4. Analýza informacíStudenti se učí analyzovat experimentální výsledky pomocí metod teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky.

Literatura

Rao C. R. Linear Statistical Inference and Its Applications (2nd Edition). J.Wiley New York, 1973. Anděl J. Statistické metody. MATFYZPress Praha, 1993. Tutubalin V. N. Teorie pravděpodobnosti. SNTL Praha, 1978. Hátle J. Likeš J. Základy počtu pravděpodobnosti a matematické statistiky. SNTL Praha, 1974.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na cvičení.Zkouška: schopnost praktického řešení příkladů a dobrá orientace v teorii.

Garant

doc. RNDr. Eva Fišerová, Ph.D.