Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Okruhy a moduly (KAG / PGSOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / PGSOM - Okruhy a moduly, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy, ideály a kongruence, faktorizace okruhu, dělitelnost v oborech integrity. Obory integrity hlavních ideálů. Vnoření oboru integrity do tělesa. Booleovské okruhy. Vnoření polokruhu do okruhu.Moduly, faktorizace modulů. Grupy homomorfismů modulů. Direktní součiny a součty. Volné, projektivní a injektivní moduly. Artinovské a Noetherovské moduly.Jednoduché moduly. Radikály.

Získané způsobilosti

1. ZnalostiOvládá rozšířené základy algebry, specíálně pak Okruhy, obory integrity, tělesa. Ideály, faktorizace. Prvoideály, maximální ideály. Vnoření oboru integrity do tělesa.Moduly, grupy homomorfismů modulů, direktní součiny a součty. Volné, projektivní a injektivní moduly. Radikály.

Literatura

Herman J.,Kučera R.,Šimša J. Metody řešení matematických úloh I. MU Brno, 1997. Herman J.,Kučera R., Šimša J. Metody řešení matematických úloh II. MU Brno, 1997.

Garant

prof. RNDr. Ivan Chajda, DrSc.