Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Univerzální algebra (KAG / PGSUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / PGSUA - Univerzální algebra, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem algebry, podalgebry, homomorfismu. Pojem kongruence a faktorové algebry.2. Konstrukce direktního a subdirektního součinu.3. Věty o homomorfismu a izomorfismu.4. Operátory H, S, P, variety algeber.5. Volné algebry, algebra termů, identity.6. Subdirektně ireducibilní algebry.7. Deduktivní uzávěr a ekvacionální logika.8. Kongruenční podmínky.9. Malcevovské podmínky na varietách.10. Kongruenčně distributivní, modulární, permutabilní a regulární variety.11. Primární a funkčně úplné algebry.

Získané způsobilosti

1. ZnalostiJe presentována pokročilá teorie universálních algeber a jejich variet. Jsou klasifikovány kongruenční podmínky pomocí volných algeber.

Literatura

Chajda I., Glazek K. A Basic Course on General Algebra. Technical University Press, Zielona Góra, 2000. ISBN 83-85911-81-2.Burris S., Sankappanavar H.P. A Course in Universal Algebra. Springer-Verlag, N.Y. (new alectronic vesion, 1999 in Internet), 1981. Grätzer G. Universal Algebra, 2nd ed. Springer-Verlag, New York, 1979.

Požadavky

Dobrá znalost základního kurzu algebry, základů teorie grup a teorie svazů.

Garant

prof. RNDr. Ivan Chajda, DrSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivan Chajda, DrSc.