Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální seminář z algebry (KAG / SSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / SSA - Speciální seminář z algebry, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Okruhy zbytkových tříd a jejich invertibilní prvky. Kongruence v Z, základní vlastnosti.2.Prvočísla a jejich vlastnosti: Odhady n-tého prvočísla, funkce pí, její odhady. Hustota prvočísel v množině přirozených čísel. Zákon asymptotického rozložení prvočísel.3.Kongruenční rovnice: Lineární kongruenční rovnice. Řetězové zlomky racionálních čísel. Soustavy lineárních rovnic, lineární diofantické rovnice.4.Kongruenční rovnice 2. stupně, Legendrův symbol a jeho výpočet. Gaussovo lemma a zákon vzájemnosti pro lichá prvočísla.5.Kongruenční rovnice v mocnině lichého prvočíselného modulu. Kongruenční rovnice obecného typu.6.Multiplikativní grupy okruhů zbytkových tříd, primitivní kořeny.7.Indexy prvků a jejich vlastnosti. Řešení exponenciálních a binomických kongruenčních rovnic.8.Řetězové zlomky iracionálních čísel, jejich aproximace pomocí parciálních zlomků.9. Hurwitz-Borelova věta. Řetězové zlomky kvadratických iracionalit, Pellovy rovnice.10.Algebraická a transcendentní čísla. Liouvillova věta a konstrukce transcendentních čísel.11.Rozklad čísel na součet kvadrátů. Lagrangeova věta o součtu čtyř kvadrátů.12.Schnirelmannova metoda sčítání posloupností, Goldbachova hypotéza, Waringův problém.13.Minimální polynom algebraického čísla a jeho konstrukce.14.Kvadratická tělesa a celá algebraická čísla. Celá algebraická čísla v kvadratických tělesech.

Získané způsobilosti

Prohlubení získaných znalosti z oblasti teorie svazů a univerzální algebry.

Literatura

Chajda I., Glazek K. A Basic Course on General Algebra. Technical University Press, Zielona Góra, 2002. ISBN 83-85911-81-2.Burris S., Sankappanavar H. P. A Course in Universal Algebra. Springer-Verlag, New York, 1981. ISBN 0-387-90578-2.Rachůnek J. Svazy. VUP Olomouc, 2002. Kopka, J. Svazy a Booleovy algebry. UJEP Ústí nad Labem, 1991.

Požadavky

Zápočet: povinná účast na semináři, orientace v procvičované látce a především schopnost reagovat při výuce na dotazy vyučujího týkající se právě řešeného problému resp. probírané tematiky.

Garant

doc. RNDr. Petr Emanovský, Ph.D.