Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy diskrétní matematiky (KAG / SZZDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAG / SZZDM - Základy diskrétní matematiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné kombinatorické principy.2. Variace, permutace, kombinace (s opakováním), polynomická věta.3. Princip inkluze a exkluze.4. Kombinatorické identity a jejich aplikace.5. Dirichletův princip a jeho aplikace.6. Kombinatorika rozkladů, rozklady přirozených čísel a množin. Ferrerův graf, Bellova čísla, Euler-Legendreova věta.7. Speciální vlastnosti permutací, grafy permutací, stupeň permutace, aplikace.8. Rekurentní vztahy v kombinatorice, řešení lineárních rekurentních vztahů.9. Vytvořující funkce.10. Úvod do kombinatorické geometrie. Polymina.11. Kombinatorika konvexních mnohoúhelníků, Cayleyho problém.12. Rekurentní metody v kombinatorické geometrii.13. Deterministické a nedeterministické automaty, jazyk rozpoznatelný automatem.14. Minimální automat regulárního jazyka.15. Syntaktický monoid jazyka.16. Uzávěrové vlastnosti regulárních jazyků, Kleeneova věta.17. Gramatiky (generativní), jazyk generovaný gramatikou. Chomského hierarchie.18. Regulární jazyky a regulární gramatiky. Lineární gramatiky.19. Bezkontextové gramatiky, redukovaná bezkontextová gramatika.20. Zásobníkové automaty a bezkontextové jazyky.21. Chomského normální forma bezkontextové gramatiky, Pumping Lemma.22. Uzávěrové vlastnosti bezkontextových jazyků.23. Homomorfismy grafů. Homomorfismy; hranové, resp. vrcholové monomorfismy a epimorfismy; isomorfismy; vnoření; části grafu a podgrafy.24. Stromy. Charakteristika stromů, kódování stromů, problém isomorfismu pro stromy.25. Kreslení grafů. Kreslení na rovinu, sféru, torus a jiné plochy; rovinné grafy a jejich charakteristika; pravidelné rovinné grafy.26. Souvislost grafů: Slabá a silná souvislost; acyklické grafy, kondenzace.27. Možnosti popisu grafu: Znaménkové matice, matice sousednosti, Laplaceovy matice, matice vzdáleností, matice incidence apod. Vlastnosti a využití těchto matic.

Získané způsobilosti

1. Znalosti: Porozumět základním pojmům předmětů zkoušky ve vzájemných souvislostech.

Literatura

litratura předmětů SZZ.

Požadavky

Orientace v problematice s důrazem na souvislosti.\\Složení ústní zkoušky.\\Studenti si musí zapsat předměty KAG/SZZA, KAG/SZZG, KAG/SZZMA, KAG/SZZDM současně a první termín SZZ z těchto předmětů konat ve stejný den.

Garant

prof. Mgr. Radomír Halaš, Dr.