Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální toxikologie (KBB / EXTOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / EXTOX - Experimentální toxikologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Experimentální modely pro hodnocení toxicity in vitro.Experimentální modely pro hodnocení toxicity in vivo.Karcinogenita, epigenotoxicita, genotoxicita.Reprodukční toxicita, teratogenita.Imunotoxikologie.Fototoxicita.Akutní a chronická toxicita.Zkoušky dráždivosti, alergizace.Metody hodnocení metabolismu a dispozice xenobiotik in vitro a in vivo.Legislativa a etika práce s laboratorními zvířaty.Alternativní modely nahrazující testování na zvířatech.Principy práce dle správné laboratorní praxe.Legislativa a provádění akreditovaných zkoušek v závislosti na použití a typulátky.Interpretace toxikologických dat.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen:- Znát a využít základní experimentální modely pro hodnocení toxicity in vitro.- Experimentální modely pro hodnocení toxicity in vivo.- Karcinogenita, epigenotoxicita, genotoxicita.- Reprodukční toxicita, teratogenita.- Imunotoxikologie.- Fototoxicita.- Akutní a chronická toxicita.- Zkoušky dráždivosti, alergizace.- Metody hodnocení metabolismu a dispozice xenobiotik in vitro a in vivo.- Legislativa a etika práce s laboratorními zvířaty.- Alternativní modely nahrazující testování na zvířatech.- Principy práce dle správné laboratorní praxe.- Legislativa a provádění akreditovaných zkoušek v závislosti na použití a typulátky.- Interpretace toxikologických dat.

Literatura

Česká technická norma ČSN EN ISO 10993. Biologické hodnocení prostředků zdravotnické techniky. http://www.currentprotocols.comhttp://ecvam.jrc.itČeská technická norma ČSN EN ISO 7405. Stomatologie - preklinické hodnocení biologické snášenlivosti prostředků zdravotnické techniky používaných ve stomatologii. http://toxnet.nlm.nih.govPatočka J. Vojenská toxikologie. Grada Publishing, Praha. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 443/2004 Sb., kterou se stanoví základní metody pro zkoušení toxicity chemických látek a chemických přípravků.

Požadavky

80% úspěšnost u kolokvia

Garant

prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc.prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc.