Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Humánní virologie (KBB / HUVIR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBB / HUVIR - Humánní virologie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jak viry vyvolávají choroby. Ekologie a epidemiologie lidských virů. Viry a společnost. Viry a nádory. Virové respirační infekce (adenoviry, koronaviry, rhinoviry). Virové gastroenteritidy (rotaviry, adenoviry, caliciviry, astroviry). Virové hepatitidy (virus hepatitidy A, B, C, delta, E). Herpetické viry (herpes simplex, varicella-zoster, cytomegalovirus, Epstein-Barrové virus). Orthomyxoviry a paramyxoviry. Parvoviry. Poxviry. Papovaviry. Retroviry a AIDS. Lyssaviry a vzteklina. Arboviry. Exotické infekce (filoviry, arenaviry, hantaviry). Priony. Legislativa.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování předmětu :- orientovat se v klasifikaci virových chorob a zná základní virové choroby člověka - popsat hlavní klinické a patologické aspekty jejich patogenese, jejich epidemiologii a preventivní opatření proti jejich šíření - interpretovat a diskutovat poznatky a realizaci různých kontrolních a preventivních opatření

Literatura

Bednář, M. a kol. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 1996. Votava, M. a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. Neptun (Brno), 2003. Collier, L. a Oxford, J. Human Virology (3rd edition). Oxford University Press, 2006. Žemla, J., Čiampor, F. a Labuda M. Špeciálná virológia. SAP (Bratislava), 1998.

Požadavky

písemný test v rozsahu přednášek, 70% správně zodpovězených otázek

Garant

prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milan Navrátil, CSc.